Nieuws Actueel

Kerstrally beurzen houdt aan

Van onze redactie 22 december 2014

Met nog een uur handelen voor de boeg stond de AEX-index in Amsterdam 0,6 procent in de plus op 420,89 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 632,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,1 tot 0,6 procent.

Delta Lloyd leverde krap 4 procent in. De verzekeraar meldde voorbeurs een rechtszaak aan te spannen tegen DNB. Die legde een boete van bijna 23 miljoen euro op aan Delta Lloyd, omdat het bedrijf onjuist zou hebben gehandeld in de periode rondom de invoering van nieuwe rekenregels. Daarnaast vindt de toezichthouder dat financieel directeur Emiel Roozen moet worden vervangen.

Macintosh Bij de kleinere fondsen verloor winkelbedrijf Macintosh 14,5 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf bevestigde, naar aanleiding van een via De Telegraaf uitgelekte interne mail, dat de omzet bij schoenenketens Invito en Manfield achterloopt op de begroting.

De AEX werd aangevoerd door nieuwkomer Altice. De internationaal actieve kabelexploitant, die Ziggo vervangt in de hoofdindex van het Damrak, werd 4,5 procent meer waard.

BAM Bouwer BAM was een van de grootste stijgers in de MidKap met een koerswinst van 3,7 procent. Vrijdag bleek dat investeerder Aat van Herk zijn belang in BAM heeft vergroot van 10 naar 13 procent. Air France-KLM sloot de rij met een min van 3,3 procent.

In Kopenhagen ging het aandeel Bang & Olufsen bijna 8 procent onderuit. De producent van luxe audio- en televisieapparatuur waarschuwde voor een operationeel verlies in het lopende boekjaar.

De prijs van een vat Brentolie zakte met 1,3 procent naar 60,61 dollar. Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 55,89 dollar per vat. De euro werd voor 1,2258 dollar verhandeld, tegen 1,2227 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.