Nieuws Actueel

Keukenhof krijgt moderner uiterlijk

Van onze redactie 29 maart 2015

Image 4830770

Bij de bloemententoonstelling, de toeristenmagneet van Nederland, wordt een centrum gebouwd waar de vernieuwing van de groene bv Nederland wordt tentoongesteld. Het gaat om het zichtbaar maken van de tuinbouw, agricultuur, het watermanagement en duurzaamheid.

Dutch Green Inspiration Center ,,Het moet een permanente expositie worden waarbij natuur, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Daarbij geven we ook antwoorden op de vragen van deze tijd, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en leefbaarheid in stedelijke omgeving", zegt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Samen met tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing is hij initiatiefnemer van het project Dutch Green Inspiration Center.

Hoekstra vindt dat Nederland op een vernieuwende manier leidend moet blijven met het 'groene cluster’ dat wereldwijd aan de man wordt gebracht. ,,Nederland staat van oudsher bekend als innovatief, ondernemend en vooruitstrevend, maar we laten de wereld nu niet zien wat we nu allemaal in huis hebben. Iedereen kent de Keukenhof, maar dat is het oude verhaal. Daarmee blijven we hangen in het beeld van de bekende tulpen, molens en klompen. Er is behoefte aan een vernieuwend geluid.''

Revolutie Hij stelt dat de duurzame revolutie is begonnen en dat Nederland daar de vruchten van moeten plukken. ,,Als groen gidsland kunnen we daarin een grote rol spelen.’’ ,,Juist onze expertise in de agricultuur, sierteelt, design en in watermanagement zijn van onschatbare waarde. Maar die moeten dan wel worden gepresenteerd.’’

Verschillende ondernemingen, overheden en andere organisaties hebben al belangstelling voor de vernieuwingsplannen, zoals de Rabobank, Greenport, gemeente Lisse, de provincie Zuid-Holland en de Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken omarmt het idee van Wissing en Hoekstra. De partijen zien het als een enorme kans voor de groene sector.

Uiteindelijk moet de bloemententoonstelling samenvloeien met de vernieuwing in het Dutch Green Inspiration Center. Het idee is om bezoekers over een paar jaar ook in een kabelbaan het terrein van bovenaf te laten verkennen. Ook wordt gedacht aan hotel- en congresfaciliteiten. Een eerste aanzet tot het inspiratiecentrum gaven Hoekstra en Wissing al in februari met een stand tijdens de biologische landbouwbeurs BioFach in Duitsland.