Nieuws Actueel

KFC krijgt activist in bestuur

Caroline Spilt 16 oktober 2015

Het moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut, Yum Brands, heeft een activistische investeerder toegevoegd aan zijn bestuur. Keith Meisters, oprichter van het hedgefonds Corvex Capital en grootaandeelhouder van Yum, krijgt daardoor meer te zeggen.

De benoeming volgt na maanden van 'constructieve dialoog', stelden Meisters en Yum in een verklaring. Kenners denken dat het concern nu dichter bij een opsplitsing van zijn activiteiten is. Meisters, een voormalig luitenant van de beroemde hedgefondsmanager Carl Icahn, heeft eerder zo'n plan voorgesteld.

AfsplitsenHij gaf in mei aan dat de beurskoers met 16 dollar per aandeel omhoog zou kunnen als de Chinese activiteiten worden afgesplitst. Ook zou Yum dan makkelijker het aantal franchisers kunnen uitbreiden. Opvallend was dat na zijn publieke bekendmaking de waarde van Yum op de beurs met bijna een kwart daalde. Yum heeft meerdere mogelijkheden om aanzienlijke waarde op de lange termijn te creëren, zei hij donderdagavond laat zonder specifiek te worden.

Strategisch onderzoekDe onderneming is op dit moment bezig met de afronding van een strategisch onderzoek. Het Amerikaanse fastfoodconcern waarschuwde in een tussentijds handelsbericht ook voor zijn Aziatische markten en specifiek voor de omstandigheden in China. Daar haalt het bedrijf meer dan de helft van zijn omzet vandaan, maar staan de verkopen onder druk.

SchandaalDat komt nog steeds door de naweeën van een schandaal rond de voedselveiligheid. Bovendien doen lokale concurrenten steeds meer pijn en voelt Yum de economische afkoeling en sterkte van de dollar. Yum rekent nu op een kleine krimp van de vergelijkbare winkelverkopen over het hele jaar.