Nieuws Actueel

Kieskompas trapt advies verkiezingen af

Van onze redactie 27 januari 2015

Kieskompas trapt dinsdag af, in samenwerking met RTV Utrecht. Kieskompas vergelijkt de standpunten van alle partijen die deelnemen in de provincie Utrecht met elkaar. De meest omstreden punten in Kieskompas Utrecht zijn de bouw van meer windmolens en de vraag of de provincie mee moet betalen aan het openhouden van bibliotheken in kleine dorpen.

,,Het is duidelijk dat bezuinigingen centraal staan. Zo stelt een aantal partijen voor om te stoppen met de lobby in Brussel, terwijl andere partijen hier juist groot voorstander van zijn’’, aldus André Krouwel van het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Deelnemers aan het Kieskompas krijgen 'geen ja/nee-keuze' voorgelegd. Ze moeten aangegeven in welke mate ze het eens zijn met een stelling.

De komende tijd kunnen kiezers ook terecht op de sites van de Stemwijzer en De Stem Van. De Stemwijzer lanceert vrijdag de site voor Utrecht. De komende weken gevolgd door de provincies Noord-Holland, Drenthe, Groningen, Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg. De Stem Van biedt hulpsites voor de provincies Friesland en Zeeland en vervolgens de overige tien provincies. Deze stemhulp 'gaat live' op 24 februari.