Nieuws Actueel

Kijk uit voor boiler rooms

Rik Nizet 19 november 2014

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een kleine zevenhonderd Nederlanders gewaarschuwd dat oplichters hen in het vizier hebben. Zij staan op een bellijst van fraudeurs die hun slachtoffers telefonisch waardeloze beleggingen proberen aan te smeren, zogenoemde boiler rooms. De AFM heeft die lijst in handen.Lees ook:Legaal ondernemers uitpersen

Dat meldde de toezichthouder dinsdag. Het is voor het eerst dat de AFM een bellijst van deze omvang heeft ontvangen. De beurswaakhond wijst erop dat het in Nederland verboden is om consumenten zomaar te bellen met het aanbod aandelen te kopen of verkopen. "Wees in dat geval alert en hang op", adviseert de AFM.

Opdringerige verkoopmethodesDe fraudeurs houden er vaak opdringerige verkoopmethodes op na, en bedienen zich van professioneel en betrouwbaar ogende websites. In werkelijkheid gaat het veelal om partijen die geen vergunning hebben om financiële diensten aan te bieden en die vanaf de eerste betaling niets meer van zich laten horen.

De AFM stuurde de afgelopen jaren geregeld waarschuwingen uit voor boiler rooms. De beursoplichters worden zo genoemd omdat de telefoontjes naar potentiële slachtoffers vaak gepleegd worden vanuit kleine, drukke ruimtes.