Nieuws Actueel

Kilo varkenskaas voor 1500 euro

Caroline Spilt 20 augustus 2015

Varkenshaas bathman piggy palace groot

Kaasland Nederland heeft er een nieuwe variant bij: varkenskaas. De boer die hieraan is begonnen, is Erik Stegink, van varkenshouderij Piggy Palace in Bathmen. Hij noemt het een heidens karwei, en het is onrendabel. Maar de media-aandacht is enorm. De nuchtere boer: "Waar hebben we het nou over. Vijfhonderd gram varkenskaas."

We spreken hem als hij onderweg is in de vrachtwagen.

Is het een succesje?De media op de hak nemend, vertelt hij dat hij in De Stentor las dat zijn kaas 'een wereldprimeur' is. "Ik word aan de lopende band gebeld. Net nog door Eva Jinek. En de chauffeur hier naast me zit maar te lachen: "Waar hebben we het nou over. Vijfhonderd gram varkenskaas."

Kaviaar onder de kaas #varkenskaas@PiggysPalace in #deStentor. ?? pic.twitter.com/evxqR9mvV6

— Ruth van der Haar (@RuthvanderHaar) 20 augustus 2015

Varkenskaas, mijn eerste gedachte was: ieuw."Het smaakt - in één woord - lekker. En nu denk je natuurlijk: 'dat zegt de boer die het maakt'. Maar gisteravond hebben we een rondgang over de houderij gehad en het bezoek laten proeven. De eigenaar van de beste kaaswinkel van Nederland was daar bij. Die werd als objectief verondersteld. Hij omschreef de kaas als ziltig, romig en vroeggerijpt."

Vroeggerijpt, waar smaakt dat naar? "Ja dat wist ik ook niet. Maar hij legde uit dat er meer vetten en eiwitten in zitten, dus je hebt minder snel jonge kaas. Qua smaak wijkt het niet veel af van gewone koeienkaas."

Meer vetten en eiwitten. Is het dan ook gezonder?"Ik weet het niet. Een of andere geleerde zegt van wel, las ik in de krant. We hebben het gisteren met een vijftigtal mensen opgegeten en we zitten hier nog steeds vrolijk en wel, dus het is in ieder geval niet slecht."

Qua smaak een succes. Wordt het ook een commercieel lucratief? Heeft zich al een afnemer gemeld?"Toevallig belde net iemand die de kaas wil hebben. Maar hij heeft niet gezegd of 'ie er ook voor wil betalen haha. Een kilogram varkenskaas kost 1500 euro. Het is een heidens karwei. Voor één kilo heb ik vijftien liter melk nodig. Daarvoor ben ik 40 á 45 uur aan het melken. Keer dertig euro uurloon. Dan zit je al snel op 1200, 1300 euro. En dan moet er nog kaas van worden gemaakt."

Wat maakt het zo'n heidens karwei?"Zeugen laten maar per dag maar vijftien tot twintig keer melk schieten. Dat duurt maar een halve minuut en dan moet je er maar net op tijd bij zijn. Met de ene hand moet je een cupje vasthouden, met de andere hand de speentjes masseren en bedienen. En als je mazzel hebt, komt er dan per speen honderd milliliter uit."

Het gaat niet zo lekker met de varkenshouderijen. Is dit een strategische marketingstunt?"Financieel gaat het slecht. Daarom hebben we eigen vleesafzet: PiPaPorc. En een stukje naamsbekendheid is altijd mooi meegenomen."

"We willen de varkenshouderij graag in een ander daglicht zetten. Geen megastallen, maar laten zien dat varkens houden leuk kan zijn. We hebben voor een paar varkens geregeld dat ze naar buiten kunnen. Dat is een heel procedé. Je krijgt bijna geen vergunning, omdat er teveel ammoniak in de lucht komt. Als ze in een stal lopen kan je dat afzuigen. Maar goed, de varkens buiten gaan van de glijbaan. In de stal staat een trampoline."

Is dit een tip voor collega-varkensboeren?"Ik ga niet vertellen wat zij moeten doen. Maar er zou wel meer conceptdenken mogen komen in de varkenshouderij. De een doet iets met lupinevarkens andere doen kruiden in het vlees. Dat biedt keus voor de consument. Daar liggen mogelijkheden voor een beter verdienmodel. Maar onze varkenskaas is gewoon ludiek."

Wat wordt de volgende actie?Lachend: "Dit is eerst al wel voldoende. Ik zit nu in de vrachtwagen en doe niks anders dan bellen met collega's van je. We zijn nog aan het uitonderhandelen naar welk liveprogramma ik vanavond toe ga."

Onderweg met een een Piggy taxi en heel media Nederland wil meer weten over de #varkenskaaspic.twitter.com/9p8oKvr7uP

— Piggy's Palace (@PiggysPalace) 20 augustus 2015