Nieuws Actueel

Kim Hoekstra: Van voetbalvrouw tot fotograaf in Almelo

Een wat ongemakkelijk gevoel bekruipt haar tijdens het fotomoment. Kim Hoekstra is gewend om aan de andere kant te staan, foto’s van anderen te maken. Aan de wanden in haar studio, boven Opel Kamp, hangen foto’s met de meest originele invalshoeken. Van mode- en bruidsreportages tot aan babyportretten. Haar werk oogt imponerend, als dat van een door de wol geverfd fotograaf.

Van onze redactie 10 november 2015

Kim Hoekstra Annina romita

Maar feit is dat Hoekstra, al tien jaar lang de steun en toeverlaat van Heracles-voetballer Mark-Jan Fledderus, nog maar twee jaar geleden de opleiding aan de fotovakschool afrondde. „Eigenlijk zou ik in Maastricht, waar we op dat moment woonden, al beginnen met een studio. Maar door de transfer van Mark-Jan naar Heracles ben ik hier terechtgekomen”, vertelt de 31-jarige Hoekstra. Toch is ze maar weinig in haar studio te vinden. Het is een uitwijkmogelijkheid bij slecht weer, want Hoekstra fotografeert het liefst buiten, in een natuurlijk decor. „En dan zo creatief mogelijk zijn, me in alle onmogelijke hoeken wurmen voor de perfecte foto. Zwart-wit is m’n favoriete stijl. Daar kun je de emoties mooi mee benadrukken.”

GevoelsmensIn principe kan ze aan iedere vraag voldoen, maar ook zij heeft haar persoonlijke voorkeuren. „Het mooiste vind ik trouwerijen. Daar hoop ik nog meer opdrachten voor binnen te krijgen. Ik ben een mensenmens, een echt gevoelsmens. Ik leef altijd enorm mee met mensen, dus ik vind het geweldig als ik zulke intieme momenten op zo’n dag vast mag leggen. Aan het eind van zo’n dag voel ik me dan zelfs een beetje onderdeel van de familie. Ook portretfotografie doe ik graag. Met name van kinderen. Voor ouders is niets mooier dan een mooie foto van de kleine.”

KinderenVan daaruit kwam ook haar passie voor fotografie tot stand. „Toen Mark-Jan hier in zijn eerste periode voetbalde, werkte ik nog in een kinderdagverblijf. Ik ben altijd al gek geweest op kinderen, maar ik had niet verwacht dat ik het ooit op deze manier zou combineren’’, zegt ze. „Toen ik in verwachting was van onze eerste, heb ik een spiegelreflexcamera gekocht. In eerste instantie voor privégebruik. Toen we naar Maastricht verhuisden, besloot ik een sprong in het diepe te wagen en me te storten op fotografie.”

Op de fotovakschool kreeg ze al snel het gevoel dat ze feeling had voor het vak. „Elke keer vond ik het spannend als we onze opdrachten moesten laten zien. En iedere keer was ik opgelucht dat ik niet bij de slechtsten hoorde.” Inmiddels heeft ze, gezien het portfolio op haar website (kimhoekstra.nl), al flink wat reportages gedraaid. Uiteraard ook van bekende voetballers en hun vrouwen. Voor de webshop van de vriendin van Eljero Elia, tot aan de bruiloften van Michel Vorm en Ruud en Roos Vormer. De laatste had een extra bijzonder tintje. „Dat zijn goede vrienden van ons en in het verleden zeiden ze al: ‘Als wij gaan trouwen, mag jij de bruidsreportage doen’. Een kwartiertje na het huwelijksaanzoek kreeg ik al een appje. Gaaf toch?”

Foto: Kim Hoekstra (Annina Romita)