Nieuws Actueel

Kim-Lian van der Meij vond Popster! meteen te gek

Van onze redactie 8 maart 2015

Image 4798066

"Als kind was ik groot fan van The Muppet Show, De Freggels, Sesamstraat en de Fabeltjeskrant. Zo goed dat je vergat dat je naar poppen zat te kijken. Ik vind die wereld heel leuk en fascinerend", vertelt ze aan BuzzE. "Misschien doordat ik een theaterachtergrond heb en die ambacht op waarde schat. Ik weet dat het niet makkelijk is om een pop tot leven te brengen. Ik kan het echt niet."

Toch had het weinig gescheeld of Kim-Lian had het tv-programma niet gepresenteerd. "Beau van Erven Dorens zou het presenteren, maar agendatechnisch was het voor hem niet te doen. Toen hebben ze mij gevraagd." Kim-Lian zei volmondig ja. "Het is echt uniek, een poppentalentenshow. Volgens mij zelfs wereldwijd uniek, dus hoe gaaf is het dan dat ik daar een beetje deel van mag uitmaken?!"

Breed spectrum Ze is verrast door wat er de afgelopen tijd op het podium stond. "Ik wist niet dat er zo’n breed spectrum was. Bij poppen dacht ik meer aan handpoppen en marionetten maar wat ik in het programma voorbij heb zien komen, gaat veel verder. Vingerpoppen, kniepoppen, billenpoppen, opblaaspoppen, voorbindpoppen: zo gevarieerd. Ook de amateurs zijn zo creatief geweest."

Ze is blij dat zij niet in de jury zit. "Ik zou niet iets kunnen beoordelen waar ik geen verstand van heb." Henkjan Smits maakt wel deel uit van die jury, samen met Georgina Verbaan en de pop Izzy (Lenette van Dongen). Hij heeft al heel wat ervaring opgedaan met jureren in talentenjachten op tv, maar poppen had ook hij nog nooit beoordeeld.

Twijfels "Ik heb heel lang getwijfeld", bekent Smits. "Vooral omdat ik in 2012 bewust met televisie ben gestopt om me te richten op het coachen van bedrijven. Maar uiteindelijk dacht ik: waarom niet?" Om zich voor te bereiden, keek hij filmpjes van poppenspelers. "En ik heb veel geleerd van coaches Fred Delfgaauw en Michaël van Buuren."

Dat hij nu niet hoefde te oordelen op zang, vond hij weleens fijn. "Waar ik vooral op heb gelet, is of de pop een eigen ziel kreeg. Sommigen denken dat je alleen een hand in een pop hoeft te steken en dat is het, maar die ziel is het belangrijkste." Nu de opnamen achter de rug zijn, zegt hij: "Ik wist niet dat er zo veel goede poppenspelers in Nederland zijn."

Dat is ook de reden dat Kim-Lian nu al uitkijkt naar een tweede seizoen. "Ik denk dat er nog veel meer talent is. En ik hoop dat er poppenspelers zijn die nu zien dat wij ze op een respectvolle manier een podium bieden en zich daardoor aanmelden."