Nieuws Actueel

Kinderen krijgen slaapziekte na griepvaccin

Van onze redactie 13 november 2014

Dat blijkt uit meldingen bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gaat om kinderen die in 2009 de griepprik hebben gehad. Deze wordt nu niet meer gegeven.

Slaapaanvallen In mei van dit jaar werd al duidelijk dat 8 kinderen de ernstige ziekte hadden gekregen nadat ze waren ingeënt tegen de griep. Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Patiënten hebben onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag.

Het toegenomen aantal meldingen komt volgens Lareb-directeur Agnes Kant onder meer door de media-aandacht die er in mei van dit jaar was voor de kinderen met de ziekte. ,,Een aantal ouders realiseerde zich toen dat de 2 verband met elkaar konden houden.'' Ook is het in een aantal gevallen zo dat de ziekte zich pas later ontwikkelde. ,,De tijdspanne tussen het vaccineren en de ziekte duurt in sommige gevallen langer.''

Verband In 2009 vond onder Nederlandse jonge kinderen een grootschalige vaccinatieronde plaats tegen de gevreesde griep. 3 jaar later bleek uit een Europees onderzoek dat er een verband bestaat tussen het vaccin en het ontstaan van de chronische slaapziekte. In Scandinavische landen bleek narcolepsie vaker voor te komen na vaccinatie, in Nederland bleek dat toen niet direct. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan, onder meer naar aanleiding van deze meldingen.