Nieuws Actueel

Kinderen uit Hongerwinter hebben aangepaste genen

Van onze redactie 27 november 2014

Dat hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega's van Columbia University en Harvard University ontdekt.

Groeigenen DNA-onderzoek bij een groep mensen die in de Hongerwinter zijn verwekt, maakt duidelijk dat hun groeigenen anders zijn afgesteld. Onderzoeksleider Bas Heijmans, epigeneticus bij het LUMC: "De samenwerkende groeigenen hielpen Hongerwinterkinderen de moeilijke allereerste weken van hun leven te doorstaan. Dit kan ook verklaren waarom zij op latere leeftijd gemiddeld een slechtere stofwisseling en een grotere kans op suikerziekte hebben. De aangepaste afstelling blijkt samen te gaan met een hogere cholesterolspiegel in het bloed op 60-jarige leeftijd."

In de Hongerwinter was er door de Duitse bezetting een groot tekort aan voedsel. Gemiddeld daalde de beschikbare hoeveelheid tot een kwart van wat een mens gewoonlijk nodig heeft. Toch zijn er in de koude maanden van 1944-'45 kinderen verwekt die gezond ter wereld kwamen met een normaal geboortegewicht. De onderzoeksgroep was 60 jaar op het moment dat DNA werd afgestaan.

De deelnemers aan het onderzoek zijn opgespoord via de archieven van het Academisch Ziekenhuis Leiden en vroedvrouwenklinieken in Amsterdam en Rotterdam. Nadat contact was gelegd met de deelnemer werd gevraagd of ook broers en zussen, die voor of na de Hongerwinter waren verwekt en geboren, wilden meewerken. De onderzoekers vergeleken uiteindelijk het DNA van de Hongerwinterkinderen met dat van hun broers en zussen op 1,2 miljoen plaatsen en konden daardoor de verschillen in de afstelling van de genen nauwgezet in kaart brengen.

Nieuw inzicht Onderzoeksleider Bas Heijmans wordt blij van de uitkomst, zegt hij: ,,Dit geeft een fris en positief nieuw inzicht. Het is prachtig dat de natuur het zo goed voor elkaar heeft dat het DNA optimaal wordt aangepast aan de omstandigheden.''