Nieuws Actueel

Kinderen zeggen sorry voor het terrorisme (video)

Van onze redactie 5 februari 2015

In het filmpje moet een Marokkaans jongetje zijn verontschuldigingen aanbieden voor de gruweldaden in Syrië en de aanslag in Parijs, 'want dat zijn ook Marokkanen en moslims'. Een ander jongetje moet zijn muts afzetten, want 'die jongens in Parijs hadden ook een muts hè?' Een blond jongetje krijgt te horen dat hij lijkt op Anders Breivik, die tientallen jongeren vermoordde in een zomerkamp in Noorwegen.

Onethisch

De maker van de video, Abdelkarim El-Fassi, hoopt dat het filmpje discussies losmaakt. Hij vindt het pijnlijk om te zien hoe allerlei mensen onder druk worden gezet om afstand te nemen van terroristische daden waar ze helemaal niets mee te maken hebben. ''Ik heb me nog nooit zo ongemakkelijk gevoeld bij het regisseren van een video'', meldt hij op zijn Facebook-pagina. ''Jazeker, wat je nu gaat zien is onethisch, en pedagogisch onverantwoord. Maar toch passen we dit al jaren toe op macroniveau en praten we bevolkingsgroepen al jaren een collectief schuldgevoel aan.''

Niet echt

Overigens meldt El-Fassi dat de kinderen van tevoren is uitgelegd dat het niet echt was. De kinderen waren na een oproepje aangemeld door hun ouders. ''Zullen we vanaf nu een gemeenschappelijke taal achterlaten voor de generatie die komen gaat?''', vraagt de journalist op zijn Facebook-pagina.