Nieuws Actueel

KITE-Robotics ontwikkelt robot die ramen lapt

ENSCHEDE - Zelf ramen wassen? Nergens voor nodig want sinds kort is er een robot die dat klusje kan klaren. De robot is niet alleen sneller dan een mens, maar hij heeft ook geen last van hoogtevrees. En niet onbelangrijk: hij kan het goedkoper. De slimme ramenwasser is ontwikkeld door KITE-Robotics.

Van onze redactie 12 november 2015

KITE Robotics Annina Romita

Nu draait de robot nog proef op de gevels van de Universiteit Twente, maar er is al interesse vanuit de Randstad. Hoge, glazen gebouwen zijn een sieraad voor de skyline, maar de vraag is: hoe hou je de ramen schoon aan de buitenkant? Werktuigbouwer Stefan Spanjer (27) ontwikkelde samen met professor Just Herder een machine die het mensenwerk overneemt. Na zijn afstuderen begon Spanjer het bedrijfje KITE-Robotics, waar zeven mensen werken.

Roterende borstelHet systeem bestaat uit een bijna anderhalve meter brede, roterende borstel, die door vier kabels op en neer langs de gevel wordt getrokken. De machine weegt zo’n honderd kilo en zit met de kabels vast aan de hoekpunten van het gebouw. Dankzij een serie sensoren weet de machine precies waar hij zich bevindt. Door de kabels op te rollen en te laten vieren kan hij zich verplaatsen. Een ingenieus computerprogramma doet de rest.

Vlot tempoDe schoonmaakborstel rekent zelf de route uit en werkt in vlot tempo de hele gevel af. Vanaf het dak loopt een waterslang naar de machine. Het enige dat de medewerkers nog moeten doen is de bevestigingsbeugels op de gevel vastmaken voor de kabels, en de boel erin haken. De robot doet de rest.

Grote toekomstSpanjer denkt dat de robotische glazenwasser een grote toekomst heeft: „Er zijn veel hoge gebouwen in Nederland en ramen lappen is niet alleen gevaarlijk maar ook bewerkelijk. Onze KITE doet het werk vijf keer zo snel als een mens. Je kunt hem inzetten bij elk gebouw waar je met een hoogwerker niet bij kunt komen. Maximaal kunnen we een hoogte aan van zo’n honderd meter.”

FinetunenOp dit moment wordt de robot getest op het UT-terrein. „We willen nog wat ervaring opdoen, zodat we nog wat kunnen finetunen. Daarna kan ie aan de slag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat andere partijen de machine in productie nemen.” Spanjer ziet het helemaal zitten, want de robot kan meer dan alleen ramen lappen. „Eigenlijk kun je er elke gevel mee schoonmaken. Een ideale machine.”

Foto: De mannen van KITE-Robotics, met boven hun hoofd de slimme ramenwasser. (Annina Romita)