Nieuws Actueel

Kitty overleefde 2 jaar in de hel van Auschwitz

Van onze redactie 24 januari 2015

Ze was 16 jaar toen de inmiddels 89-jarige Kitty Hart-Moxon met haar moeder in Auschwitz aankwam, nadat ze in Duitsland waren gearresteerd met valse persoonsbewijzen. Ze was toen precies even oud als Natalia en Lydia, de twee Britse tieners die ze in de documentaire One day in Auschwitz rondleidt door het voormalige vernietigingskamp.

Overleven De gemiddelde overlevingstijd in Auschwitz was 3 maanden. Kitty hield het er 2 jaar vol dankzij haar sterke overlevingstactiek. Je moest denken als een dier, vertelt ze de meisjes. Dus, regel een: blijf uit de buurt van de 'roofdieren'. Zorg er ook altijd voor dat je schoenen en een etensbak hebt. Want: "Zonder etensbak geen eten en zonder schoenen gingen je voeten stuk en stierf je door een infectie."

De Pools-Engelse is een van de weinige mensen die de verschrikkingen van Auschwitz – waar meer dan een miljoen mensen in de gaskamers, door ondervoeding of door dwangarbeid om het leven kwamen – kunnen navertellen. En hoe. Want ondanks haar hoge leeftijd is met het geheugen van Hart-Moxon niets mis. Ze herinnert zich nog precies wat ze zag toen ze aankwam: "Spookachtige figuren in gerafelde kleren die tegen elkaar schreeuwden in allerlei talen. Mijn God, worden wij ook zo, dacht ik."

Identiteit Haar verhaal komt binnen bij de tieners. "Als dat nummer op je arm werd getatoeëerd, verdween de naam die je ouders je hadden gegeven. Je identiteit was weg", weet Natalia. "Het is ongelooflijk hoe ze dit heeft overleefd", zegt Lydia. "Overal was er wel iets dat haar dood probeerde te maken."

In november 1944 werden Kitty en haar moeder geëvacueerd uit Auschwitz. Ze overleefden daarna – tot de bevrijding – nog 6 kampen en meerdere dodenmarsen. Ze waren de enige overlevenden van het gezin. Vader werd vermoord, Kitty's broer liet het leven tijdens de strijd om Stalingrad. 30 andere familieleden stierven tijdens de Jodenvervolging.

One day in Auschwitz. Zondag 25 januari op Discovery, 22.00 uur.