Nieuws Actueel

Klépierre wil Corio overnemen

Lotte Grimberg 29 juli 2014

Het Franse vastgoedbedrijf Klépierre wil het Nederlandse Corio overnemen. Aandeelhouders van het AEX-fonds krijgen per aandeel dat ze bezitten 1,14 aandelen in het Franse bedrijf. Daarmee wordt Corio gewaardeerd op 7,2 miljard euro.

SteunCorio maakte dinsdag bekend dat pensioenuitvoerder APG zijn belang van 30,6 procent onherroepelijk heeft aangemeld bij Klépierre. De raden van bestuur en commissarissen van beide vastgoedondernemingen staan unaniem achter de beoogde samensmelting. Simon Property Group en BNP Paribas, de grootste aandeelhouders van Klépierre, steunen het bod ook.

Groen lichtKlépierre zal het bod gestand doen als 95 procent van de aandelen Corio wordt aangemeld. Corio verwacht zijn aandeelhouders in het vierde kwartaal bijeen te roepen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering om goedkeuring te vragen voor de beoogde deal. Bij groen licht zal de drempel voor gestanddoening dalen naar 80 procent.

Ervan uitgaande dat 100 procent van de aandelen in handen komt van de Fransen, krijgt APG een belang van 13,6 procent in de combinatie. Simon Property zal 18,5 procent van de aandelen bezitten en BNP Paribas 13,7 procent.

KostenbesparingenBeide bedrijven verwachten de transactie in het eerste kwartaal van volgend jaar af te kunnen ronden. Corio en Klépierre voorzien 60 miljoen euro aan kostenbesparingen in de eerste 3 à 5 jaar na de afronding.

Volgens Corio ontstaat door de transactie de leidende speler in winkelvastgoed met een gezamenlijke portefeuille van 182 centra in 16 Europese landen. De bezittingen hebben een waarde van meer dan 21 miljard euro. Daarnaast hebben ze samen voor meer dan 3 miljard euro aan projecten in ontwikkeling.

Hoog CatharijneCorio is eigenaar van onder meer Hoog Catharijne in Utrecht, Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam. Verder is het bedrijf actief in Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije en Duitsland.

Informatie over de bestuursstructuur wordt op termijn bekendgemaakt in het prospectus. Wel werd aangekondigd dat president-commissaris David Simon van Klépierre diezelfde functie zal hebben in het gecombineerde bedrijf.