Nieuws Actueel

Klachten superfoods: ziek na eten gojibessen

Bram de Vrind 2 mei 2014

Gojibessen zouden extreem gezond voor je zijn. Maar inmiddels zijn er meerdere gevallen bekend waarbij het eten van deze superfood totaal averechts heeft gewerkt. Verschillende mensen zijn ziek geworden na het eten van de gojibessen.

Lees ook:

Wat is superfood?Superfoods je reinste onzin

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft klachten gekregen van mensen die moesten overgeven of last hadden van maagpijn of diarree na het eten van de bessen.

Grote hoeveelheidHet is nog niet duidelijk of er een partij is met problemen of dat deze mensen ziek werden omdat ze een heel grote hoeveelheid hadden gegeten. Chemisch onderzoek en traceringsonderzoek hebben nog geen resultaat opgeleverd, zo heeft de NVWA vrijdag laten weten.

NachtschadefamilieGojibessen komen van een plant uit de nachtschadefamilie die stamt uit Azië. De bessen staan bekend als ‘superfood’ omdat ze veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten.

Niet geschikt voor zwangere vrouwenEr zijn geen aanwijzingen dat de bessen giftig zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid. Wel zijn er enkele gevallen bekend van mensen die een allergische reactie kregen na het eten. Ook is bekend dat gojibessen niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Niet bewezenHet Voedingscentrum waarschuwde dit voorjaar voor superfoods. De claims over de goede effecten op de gezondheid zijn wetenschappelijk niet bewezen.