Nieuws Actueel

Klant besteedt meer aan eten

Rik Nizet 20 oktober 2015

Eten tafel kiezen consument groot

Consumenten hebben in augustus 1,4 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar geleden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Ze gaven vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Met 2,9 procent stegen de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen het sterkst. Consumenten kochten voornamelijk meer (fris)drank en ijs. Het was in augustus dan ook warmer dan in dezelfde maand vorig jaar.

BrandstofAan overige goederen zoals motorbrandstoffen gaven consumenten 2,2 procent meer uit en aan duurzame goederen zoals kleding en huishoudelijke artikelen 0,2 procent meer. De stijging op jaarbasis is aanzienlijk kleiner dan in de afgelopen maanden. Vorige week meldde CBS al dat de omzet van winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkleding, consumentenelektronica en woninginrichting in augustus is gekrompen. Wel gaven consumenten meer uit aan auto’s.

Er werd vorige maand verder 1,1 procent meer besteed aan diensten als woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit, merkte het statistiekbureau op.

ConsumptiecijfersDe consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Volgens de zogenoemde CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in oktober per saldo minder gunstig dan in augustus en september. Dat komt onder meer over een negatiever oordeel over de toekomstige werkgelegenheid.