Nieuws Actueel

Klant geeft weer uit

Rik Nizet 19 september 2014

Consumenten hebben in juli 0,5 procent meer besteed aan goederen en diensten dan dezelfde maand vorig jaar. In mei en juni lagen de bestedingen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De stabilisatie en de lichte groei volgen op bijna 3 jaar van vrijwel onafgebroken krimp. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Consumenten gaven vooral meer uit aan voedings- en genotmiddelen: 1,1 procent meer dan in juli 2013. Er werd ook meer besteed aan duurzame goederen, zoals kleding, schoenen, meubels en auto’s (plus 0,6 procent). De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas, waren 3,5 procent lager dan een jaar geleden. Aan diensten ten slotte gaven consumenten 1,1 procent meer uit.

De bestedingen aan diensten leverden met 0,6 procentpunt ook de grootste bijdrage aan de consumptiegroei van een half procent in juli. Ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen betreft uitgaven aan diensten. Het gaat onder meer om het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen. Ook de hogere bestedingen aan voeding en duurzame goederen droegen positief bij. De afname van de bestedingen aan overige goederen remde de consumptiegroei met 0,4 procentpunt.