Nieuws Actueel

Kledingbanken bundelen krachten

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Een aantal kledingbanken in het land heeft een vereniging opgericht om gezamenlijk de belangen van de ongeveer 50 kledingbanken in Nederland te behartigen. De Vereniging van Kledingbanken (VKN) wil onder meer de hand gaan leggen op onverkoopbare restpartijen van grote winkelketens. Die zijn voor een enkele kledingbank veel te groot maar kunnen heel goed over het hele land worden verdeeld.

Dat zei woensdag Arie Burggraaf, voorzitter van de Kledingbank Drenthe en een van de initiatiefnemers van de VKN. Alle kledingbanken in Nederland samen vertegenwoordigen volgens hem zo'n 750.000 gezinnen, die geen geld hebben om zelf nieuwe kleren en schoenen te kopen. De meeste klanten komen bij een kledingbank terecht via het sociaal werk van een gemeente of via de kerk.

OpslagruimteDe VKN wil verdeeld over het land zes regionale kledingbanken opzetten. Vanuit die regionale banken worden plaatselijke banken voorzien van kennis, goederen en geld. De regionale banken zorgen voor een centrale opslagruimte. Ook zorgen zij ervoor dat in elke regio een dekkend netwerk van kledingbanken ontstaat. Op de langere termijn wil de VKN gaan samenwerken met andere organisaties die zijn opgericht om de armoede in Nederland te bestrijden, zoals de voedselbanken.