Nieuws Actueel

Kledingzaak Het Broekenhuis in Haaksbergen 40 jaar in bedrijf

Van onze redactie 19 oktober 2015

Het Broekenhuis Frans Nikkels

"Nauwelijks groter dan onze woonkamer op de bovenverdieping", vertellen de in Deurningen wonende Tonny (62) en Tonny (62) Eshuis. Ze luisteren naar dezelfde voornaam. Die verwarring schept meteen vrolijkheid. Voor de duidelijkheid noemen we hem hier Ton.

18 vestigingen Als jong stel stonden ze veertig jaar geleden aan de wieg van Het Broekenhuis dat nu achttien vestigingen telt, verspreid over Twente, Salland en de Achterhoek. Keihard hebben ze ervoor gewerkt. "Zeven dagen in de week. Je moet het echt samen doen, anders houd je het niet vol", zegt Tonny, die in de beginjaren haar baan in de verpleging aanhield.

Tonny’s Tons ouders hadden vroeger een textielwinkel in Deurningen. "Je kon er kleding kopen, maar ook garen en theedoeken", vertelt hij. Toen zijn moeder op jonge leeftijd overleed werd hij gevraagd in de zaak te gaan. Na verloop van tijd wilde Ton Eshuis op eigen benen staan. Deze kans kreeg hij in het pand aan de Molenstraat in Haaksbergen. Zijn oudste broer nam de zaak in Deurningen over. En de beide Tonny's legden in Haaksbergen het fundament voor de Het Broekenhuisketen.

Levenswerk Hun 'eerste kindje' heeft voor altijd een speciaal plekje in hun hart. "Als we hier iets willen veranderen, dan moeten we extra voorzichtig zijn", grapt zoon Koen (35). Samen met zijn broer Bas (31) zet hij het levenswerk van hun ouders voort. Met dezelfde humor en gedrevenheid, maar met een eigen stempel op de zaak.

OnlineDe broers doen aan onlineverkoop. "Daarmee spelen we in op de veranderende markt. Maar de persoonlijke benadering en het advies zoals mensen gewend zijn in onze winkel, zal altijd belangrijk blijven", weet Koen. "We zijn niet zo van het formele. We houden niet van poespas. Wel van een geintje. Het is hier in Haaksbergen soms lachen, gieren en brullen", zegt senior met pretoogjes. Het voelde voor zijn zoons niet als een verplichting om in zijn voetsporen te treden. "Wij vinden dit geweldig mooi werk", verzekert Bas. "Je kunt je ei erin kwijt. En van een tevreden klant word je zelf ook vrolijk."

MakkelijkerVanaf hun zestiende waren de broers te vinden in één van de filialen. Om te beginnen alleen op zaterdag. Vegen, opruimen, sokken verkopen. Volgens de oprichters hadden zij het veertig jaar terug makkelijker dan hun jongens nu. "In die tijd was er sprake van een groeimarkt. Een zeperd was wel even vervelend. Maar tegenwoordig kan je dat zomaar de kop kosten. Je moet heel voorzichtig zijn." Met een ingrijpende verbouwing in 2014 heeft de Haaksbergse vestiging een flinke verjongingsslag gemaakt. Eigentijdse mode in een nostalgisch decor met onder meer voertuigen, meubels en voorwerpen uit de jaren zestig.

‘Wat is trots’De naam Het Broekenhuis dekt nog steeds de lading. Op honderd strekkende meter aan legplanken liggen de jeans keurig opgestapeld. Komend jaar gaat de miljoenste broek over de toonbank, voorspelt Ton Eshuis. "Trots? Ach wat is trots", zegt hij. "We gaan gewoon verder. Bij de mensen uit Haaksbergen hebben we een goed gevoel. Veel vaste klanten" "We zijn nogal nuchter", vult zijn vrouw aan. Het ondernemersechtpaar trekt zich geleidelijk terug uit de zaak. Vooral Ton kost het moeite om zich op vrijdagavond en zaterdag niet in Haaksbergen te vertonen. "Dat zit er na veertig jaar zo ingebakken."

Tonny, Ton(ny), Koen en Bas Eshuis zagen een kleine winkel uitgroeien tot eentje met achttien filialen in Twente en de Achterhoek. Foto: Frans Nikkels