Nieuws Actueel

Klein Poelhuis en Siers bundelen krachten in nieuwe onderneming Privatis

Van onze redactie 27 oktober 2015

Privatis Harrie Westerik Peter Telgenkamp Lars Smook

Privatis werd vorig jaar opgericht. Zowel Klein Poelhuis als Siers, van oorsprong familiebedrijven, zijn regionaal grote spelers binnen de energiemarkt die ook landelijk een graantje meepikken. Door samenwerking willen beide bedrijven klanten beter bedienen, maar ook concurrerend werken en werkgelegenheid veiligstellen. Klein Poelhuis, met 250 werknemers in vaste dienst, heeft vestigingen in Hengelo, Emmeloord en Winterswijk. Siers met 600 werknemers in vaste dienst heeft vestigingen in Oldenzaal, Raalte, Twello, Waddinxveen, Hasselt en Ridderkerk. Door het tijdelijk inhuren van mensen kan het aantal werknemers met name in de zomermaanden verdubbelen.

ProtocolKlein Poelhuis werkt onder meer voor de UT Twente, Urenco, Dimenco, Koninklijke Marine, Eaton, Stork en Siemens. Siers werkt voor alle landelijke netbeheerders, water- en mediabedrijven en ook voor bijvoorbeeld Reggefiber. „Klein Poelhuis doet alle werkzaamheden boven de grond, Siers alle werkzaamheden onder de grond”, zegt Peter Telgenkamp. Hij, uit de bloedgroep Siers, is directeur van Privatis, samen met Harrie Westerik die uit het bedrijf Klein Poelhuis afkomstig is. Ze doen alles op basis van gelijkwaardigheid. Telgenkamp: „Daar hebben we een protocol voor. Kleinere dingen kunnen we zelfstandig afhandelen. Grotere besluiten nemen we op directieniveau. Dat betekent elkaar overtuigen en proberen elkaar te vinden.”

Grote vermogensPrivatis richt zich grofweg op dat deel van de energievoorziening tussen de hoogspanningsmast en de aansluiting in woningen en bedrijven. Daarbij gaat het vaak om grote vermogens en voltages. „Hoogspanning is het gevaarlijkste deel van de technische installatie. Als er iets misgaat zijn de gevolgen groot. Dan praat je niet meer over even een pleistertje plakken....”, aldus Telgenkamp.

Trafohuisjes, schakelinrichtingen in allerlei soorten en maten en dikkere en dunnere bekabeling onder en boven de grond, daar komt veel bij kijken. Siers en Klein Poelhuis hebben een groot aantal technisch specialisten in dienst. Dat kan ook niet anders. Harrie Westerik zegt het met overtuiging: „Werken met hoogspanning doe je er niet zo maar even bij. Dan heb je koele kikkers nodig. Er zijn weinig bedrijven actief in de aanleg en het onderhoud van hoogspanningsinstallaties. Een onderneming met als kernactiviteit infrastructuur en installatietechniek binnen de energievoorziening maakt een bedrijf als Privatis in onze ogen bijzonder.”

Foto: Harrie Westerik (rechts) van Klein Poelhuis in Hengelo en Peter Telgenkamp van Siers Oldenzaal bij een testwagen. Zij slaan als directeuren van Privatis de handen ineen. (Lars Smook)