Nieuws Actueel

Kleine dorpen willen geen groot asielzoekerscentrum

Van onze redactie 17 december 2014

"De verhouding zou zoek zijn. Dan komt niet het asielzoekerscentrum bij het dorp, maar het dorp bij het azc."

Meekma is woordvoerder van de werkgroep die protesteerde tegen de komst van het grote azc in het kleine Rijs: 173 inwoners. De werkgroep haalde maandagavond haar gelijk. De gemeente Friese Meren en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) verplaatsen de opvang naar een grotere plaats: Joure, Lemmer of Balk. Terecht, vindt Meekma. Niet dat ze in Rijs niemand willen opvangen, maar geen 475. "100 mensen kan, dat lossen we op. Maar er zijn hier niet de voorzieningen voor meer mensen."

Geen draagvlak De werkgroep bezoekt woensdagmiddag de Tweede Kamer. Die spreekt op initiatief van de SP over het draagvlak voor grote azc's in kleine dorpen. Dat draagvlak is er meestal niet. Er was al protest in Oranje (115 inwoners, 1.400 asielzoekers) en Rekken (1.200 inwoners, 700 vluchtelingen). Het COA handelt pragmatisch. Het moet een grote stroom vluchtelingen uit Syrië en Eritrea opvangen. Grote complexen zijn dan handig.

In Oranje is na protest van omwonenden afgesproken dat er voorlopig maximaal 700 vluchtelingen worden opgevangen in het plaatselijke vakantiepark. "We krijgen nu nauwelijks klachten", zegt burgemeester Baas van Midden-Drenthe. "Je kunt verdedigen dat je in een klein dorp alleen een kleine opvang kunt hebben, maar een grote opvang in een stad kan ook spanningen geven. Alleen kleinschalige opvang? Je moet je afvragen of dat realistisch is."

Dat is toch waar Sharon Gesthuizen (SP) woensdag in de kamer voor pleit: "Het COA heeft de afgelopen tijd zó vaak zijn best gedaan van elk draagvlak af te komen, dat ik soms dacht dat ze het er om deden."

Meldpunt Kamerleden Van Klaveren en Bontes hebben zondag een online meldpunt geopend. Mensen benadrukken daar dat opvang vooral in de eigen regio moet gebeuren: "Het land is overvol."

Het COA zelf meldt 'niet te selecteren op dorp of stad'. Wij kijken naar het object en of we het voor een goede prijs beschikbaar kunnen maken", aldus een woordvoerder. Rijs is geen 'beleidsbreuk'. "We veranderen wel vaker van locatie."