Nieuws Actueel

Kleine minnen op Europese beurzen

Van onze redactie 30 januari 2015

Vlak na de opening van de beurzen op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 0,1 procent in de min op 452,07 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 670,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,3 procent in.

Uit een 1e schatting bleek dat het leven in de eurolanden deze maand opnieuw goedkoper is geworden. Goederen en diensten waren gemiddeld 0,6 procent goedkoper dan in januari 2014. De deflatie in de eurozone was daarmee sterker dan in december, toen de prijzen met 0,2 procent zakten.

Meevallers Verder werd gemeld dat de Amerikaanse economie vorig kwartaal met 2,6 procent op jaarbasis is gegroeid. Daarmee was de terugval ten opzichte van de groei met 5 procent van het voorgaande kwartaal sterker dan verwacht.

In de AEX won uitzender Randstad 1,8 procent, na meevallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Manpower. Verder kregen pakketbezorger TNT, vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en kabelbedrijf Altice er ruim 1 procent bij. Ahold sloot de rij met een min van 1,4 procent, na een adviesverlaging door analisten van JPMorgan.

Tele2 In de MidKap steeg Nutreco 1,7 procent naar 45,07 euro. Handelsconglomeraat SHV verhoogde opnieuw zijn bod op de diervoerproducent, naar 45,25 euro, en heeft daarmee de steun van grootaandeelhouders APG en NN verworven.

Tele2 daalde in Stockholm 5 procent. Het Zweedse telecombedrijf boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan verwacht. In Nederland lag de groei van het klantenbestand beduidend lager dan een jaar eerder. De Britse branchegenoot BT verloor 2,2 procent na de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Euro In Milaan leverde de geplaagde bank Monte dei Paschi bijna 8 procent in. Volgens Italiaanse media is de bank van plan meer kapitaal op te halen dan eerder werd aangekondigd.

De euro was 1,1315 dollar waard, tegen 1,1305 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,2 procent naar 45,05 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 49,34 dollar per vat.