Nieuws Actueel

'Kleine plus op Wall Street na banencijfer'

Van onze redactie 2 juli 2015

Image 5050538

Voorbeurs maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat er in juni per saldo 223.000 banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie. Dat waren er 10.000 minder dan voorspeld en 31.000 minder dan in mei. Het cijfer voor die maand was ook slechter dan eerder verwacht. Een eerste schatting wees nog op 280.000 nieuwe banen in mei.

In de markt wordt verder, net als in de Europese politiek, gewacht op het Griekse referendum van zondag. Minister Jeroen Dijsselbloem gaf donderdag aan dat het moeilijk kan worden om de Grieken binnen de eurozone te houden, als ze in meerderheid tegen de voorwaarden voor verdere noodsteun stemmen. Zijn Griekse collega Yanis Varoufakis zei op zijn beurt dat de Grieken dan juist op korte termijn een betere deal kunnen sluiten met de andere eurolanden.

Overnames

Op Wall Street kan de aandacht ook weer worden gevestigd op overnamenieuws. Zorgverzekeraar Centene koopt zijn concurrent Health Net voor circa 6,8 miljard dollar in contanten. Beide bedrijven zijn genoteerd in New York.

Geldverzendbedrijf Xoom stond in de schijnwerpers voor de openingsbel, omdat het door PayPal wordt overgenomen. Dat is een dochterbedrijf van het beursgenoteerde internetveilingsbedrijf eBay.

Onafhankelijkheidsdag

Donderdag is de laatste handelsdag op Wall Street van deze week. Vrijdag blijven de beurzen gesloten, vooruitlopend op de viering van Onafhankelijksheidsdag zaterdag.

De Dow-Jonesindex eindigde woensdag 0,8 procent in de plus op 17.757,91 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent naar 2077,42 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent en kwam daarmee op 5013,13 punten.