Nieuws Actueel

Kleine stijging beurzen

Lotte Grimberg 29 oktober 2014

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdagochtend licht omhoog. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Op het Damrak ging Fugro in de uitverkoop na een teleurstellend kwartaalbericht.

Vatbaar"Fugro is een negatieve uitschieter, de koers laat wel een erg felle reactie zien. De AEX staat ondertussen voor het jaar weer in de plus. De Europese beurzen blijven wel achter bij de rest van de wereld en zijn vatbaarder voor slecht nieuws'', aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 402,68 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 593,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,8 procent.

ZuchtIn de AEX zag Fugro zag bijna een kwart aan beurswaarde verdampen. De bodemonderzoeker zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in. Het bedrijf ziet bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

Ook Air France-KLM gaat verder ingrijpen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie probeert de financiële gevolgen van de pilotenstaking te beperken. Massale ontslagen zijn volgens het bedrijf echter niet aan de orde. Het aandeel won in de MidKap 0,5 procent.

NavigatiedienstverlenerTomTom daalde 3,2 procent na een kwartaalbericht. Het besluit van de navigatiedienstverlener om voorlopig geen dividend uit te keren, viel daarbij vooral tegen. Medisch toeleverancier Arseus ging 10 procent onderuit na een adviesverlaging.

OmzetwaarschuwingIn Parijs daalde chipfabrikant STMicroelectronics bijna 9 procent na een omzetwaarschuwing. TUI steeg in Frankfurt ruim 5 procent nadat de aandeelhouders van TUI Travel akkoord gingen met fusie van de twee bedrijven. TUI Travel won in Londen bijna 3 procent.

De euro noteerde op 1,2735 dollar, tegen 1,2740 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 82,23 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 86,79 dollar per vat.