Nieuws Actueel

Kleine verliezen op beurzen

Van onze redactie 9 november 2015

Image 5421439

,,De beurshandel leek aardig te beginnen, maar Wall Street sloot vrijdag wat twijfelachtig en de Chinese export viel tegen. Ook loopt de marktrente op en dat zorgt voor terughoudend bij aandelenbeleggers. Daarnaast zijn de beurzen in de afgelopen tijd hard gestegen en wordt er even een pas op de plaats gemaakt om daarna weer door te kunnen stijgen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 469,17 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 701,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent, Londen stond een fractie hoger.

AEX

Afgelopen weekeinde liet de Chinese overheid weten dat de export van China in oktober voor de vierde maand op rij is gedaald. Ook de import van de tweede economie van de wereld ging opnieuw omlaag.

Grootste stijgers in de AEX waren staalproducent ArcelorMittal en verzekeraar Delta Lloyd met plussen van meer dan 5 procent. Levensmiddelenconcern Unilever en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco stonden onderaan met verliezen van 1,6 procent.

Londen

De Duitse bandenfabrikant Continental zakte ruim 4 procent, ondanks een kleine verhoging van de winstverwachting voor dit jaar. Beleggers hadden echter op meer gehoopt.

Lonmin won 12 procent in Londen. De Zuid-Afrikaanse platinaproducent, die 400 miljoen dollar moet ophalen om het bedrijf van de ondergang te redden, wil de nieuwe aandelen tegen een korting van ruim 90 procent bij zijn aandeelhouders slijten.

Euro

In Parijs daalde Renault ruim 2 procent. De Franse premier Manuel Valls liet weten dat de Franse overheid geen fusie wil tussen de Franse autofabrikant en het Japanse Nissan.

De euro was 1,0781 dollar waard, tegen 1,0750 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 44,57 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 47,77 dollar per vat.