Nieuws Actueel

Kleine verliezen op Europese beurzen

Van onze redactie 21 mei 2015

Image 4939275

Vlak na de opening van de beurzen op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 0,2 procent in de min op 501,04 punten. De MidKap ging 0,1 procent omhoog naar 757,05 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden 0,1 procent in de min.

Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in mei iets is afgezwakt ten opzichte van april. De Duitse industrie groeide minder sterk dan een maand eerder en de industriële activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit.

Grootste daler

Grootste daler in de AEX was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een min van 1,1 procent. Olieconcern Shell was de grootste stijger met een plus van 1 procent. In de MidKap ging navigatiebedrijf TomTom aan kop met een winst van 7 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley.

Ballast Nedam maakte een wilde rit op Beursplein 5 en noteerde in de middaghandel 20 procent in de plus. Sinds het bouwbedrijf dinsdag aangaf te praten met een aantal buitenlandse partijen over een fusie of overname, is het aandeel flink in waarde toegenomen.

Royal Mail

In Londen verloor Royal Mail 0,2 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.

De euro stond op 1,1115 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 59,85 dollar. Brentolie werd 1,1 procent duurder op 65,75 dollar per vat.