Nieuws Actueel

Kleine winst op Europese beurs

Lotte Grimberg 2 januari 2015

De Europese beurzen stonden op de eerste handelsdag van 2015 op lichte winst. Tegenvallende cijfers over de industrie in Europa en China drukten aanvankelijk op de magere handel, maar na een hogere opening op Wall Street krabbelden de graadmeters wat op.

BeurzenVlak na de opening van de beurzen in New York stond de Amsterdamse AEX-index procent 0,3 procent hoger op 425,61 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 639,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

MondjesmaatUit cijfers die onderzoeksbureau Markit vrijdagochtend bekendmaakte, blijkt dat de industriële activiteit in de eurozone vorige maand slechts mondjesmaat is gegroeid. De Duitse industrie toonde een lichte verbetering, terwijl de krimp in Frankrijk en Italië aanhield. Eerder op de dag bleek uit vergelijkbare cijfers dat de industrie in China nauwelijks groeit.

EurozoneMario Draghi voedde de verwachting dat de Europese Centrale Bank op korte termijn extra maatregelen neemt in de strijd tegen de lage inflatie. Het gevaar van deflatie in de eurozone kan niet worden genegeerd, zei hij tegen de Duitse krant Handelsblatt. Voorbereidingen voor nieuwe maatregelen zijn volgens hem in volle gang.

LeningenZijn uitspraken stimuleerden de vraag naar Zuid-Europese obligaties, waarbij vooral de rente op Portugese leningen stevig daalde. De euro zakte naar 1,2020 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds juni 2010.

De AEX werd aangevoerd door ING, dat 1,8 procent won. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond onderaan de hoofdindex met een verlies van 1,6 procent.

SupermarktenIn de MidKap won Sligro 1,8 procent. Het groothandels- en supermarktbedrijf zag de omzet vorig jaar met 3 procent stijgen. In het laatste kwartaal namen daarbij ook de opbrengsten van de supermarkten weer toe. De MidKap werd aangevoerd door technisch dienstverlener Imtech, die 3,1 procent won.

De olieprijs trok de lijn van 2014 door en ging vrijdag verder onderuit. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,6 procent naar 56,40 dollar. Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 52,92 dollar per vat.