Nieuws Actueel

Kleine winst op Wall Street

Van onze redactie 21 januari 2015

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de plus op 17.526 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2028 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde met 4666 punten 0,3 procent boven de slotstand van dinsdag.

Netflix hoorde bij de uitblinkers op Wall Street. De aanbieder van internettelevisie werd 18 procent meer waard, nadat dinsdagavond een onverwacht sterke groei van het kantenbestand werd gemeld. Netflix liet bovendien weten dat de internationale groei de komende twee jaar wordt versneld.

IBM

IBM verloor 3 procent. Het technologieconcern maakte dinsdag nabeurs bekend dat de omzet vorig jaar flink is gedaald. Het bedrijf gaf verder een winstverwachting voor 2015 die lager was dan sommige analisten hadden voorspeld.

De Dow Jones werd aangevoerd door United Health. De zorgverzekeraar won bijna 3 procent dankzij sterke kwartaalcijfers.

ECB

Oliebedrijf Chevron stond ook in de bovenste regionen van de Dow, met een plus van 1,4 procent. Beleggers reageerden net als in Europa mogelijk op de stijgende olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder en kostte 47,39 dollar.

Ook in de Amerikaanse markten wordt met spanning uitgekeken naar de bijeenkomst van de ECB op donderdag. Eerder op de dag bleek uit een voorlopig voorstel dat de ECB zou overwegen tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. De steun zou hoofdzakelijk uit de aankoop van staatsobligaties bestaan en zou in maart starten.

Huizenmarkt VS

Voorbeurs was er nog goed nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. Met een stijging in december sloot de nieuwbouw van woningen 2014 in stijl af. Vorig jaar was het beste voor de nieuwbouw in de VS sinds 2007. Aandelen van huizenbouwers als Lennar Corp, DR Horton en Toll Brothers stegen 1 tot 2 procent.

De euro was woensdag aan het begin van de avond 1,1575 dollar waard, tegen 1,1595 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA