Nieuws Actueel

Kleine winsten op kalme beurzen

Van onze redactie 3 december 2014

Een uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,3 procent in de plus op 429,57 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 634,13 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 en 0,5 procent. De FTSE-index in Londen stond 0,2 procent onder de slotstand van dinsdag.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek eerder op de dag dat de bedrijvigheid in de dienstensector en de industrie in het eurogebied in november op het laagste niveau in zestien maanden is uitgekomen. Door de tegenvallende ontwikkeling zijn de ogen gericht op eventuele extra maatregelen van de ECB.

OCI

Sterkste stijger in de AEX was het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI met een plus van bijna 5 procent. De voorgenomen afsplitsing van de bouwdivisie kan volgens Rabobank leiden tot een grotere belangstelling van beleggers in moederbedrijf OCI.

Olieconcern Shell maakte een aanvankelijk verlies goed en noteerde 0,2 procent in de plus. BP (plus 1,1 procent) vertoonde in Londen een vergelijkbaar beeld. Dinsdag boekten Shell en BP al stevige winsten door het herstel van de olieprijs en geruchten over een mogelijke samensmelting van de twee oliereuzen.

SBM Offshore

Dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore daalde in Amsterdam 1,8 procent, nadat de Amerikaanse concurrent Schlumberger had aangekondigd maatregelen te nemen in verband met de sterke daling van de olieprijzen.

In Oslo klom Telenor 2,2 procent. Het Noorse telecombedrijf gaat zijn Deense activiteiten samenvoegen met die van zijn Zweedse branchegenoot TeliaSonera (plus 1,2 procent).

De euro was 1,2315 dollar waard, tegen 1,2390 dollar op dinsdag. De Europese munt zakte daarmee naar het laagste niveau sinds augustus 2012. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 67,70 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 71 dollar per vat.