Nieuws Actueel

Kleine zwaan is hoofdverdachte bij verspreiding vogelgriep

Van onze redactie 18 november 2014

Dat zegt hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij doet al jaren onderzoek naar het verband tussen trekvogels en griepvirussen. "Onderzoek heeft aangetoond dat de bedrijven onderling geen contact hebben gehad. Dan blijft er maar 1 mogelijkheid over: dat het een trekvogel was."

China Hoofdverdachte voor de verspreiding van het virus is de kleine zwaan, een vogel die in deze tijd van het jaar van de toendra's in het noorden van Rusland via Duitsland naar ons land vliegt. "En soms vliegen ze ook door naar Engeland", zegt Fouchier.

Het H5N8 virus, dat een zeer besmettelijke variant is van de vogelgriep, is een relatief nieuw virus. Het is in 2010 voor het eerst vastgesteld in China, vorig jaar is het bij zwanen in Japan geconstateerd. Hoe het nu in Europa kan opduiken, is nog een raadsel voor virologen.

Poep​Vogelgriepvirussen worden verspreid via uitwerpselen: als een trekvogel poep laat vallen in een kippenren kan het virus zich verspreiden, maar het kan ook via bijvoorbeeld een laars in een stal terechtkomen. "Daarom nemen de meeste bedrijven voorzorgsmaatregelen. Ze gaan alleen met schone kleren en laarzen de stal in. Zeker de grote bedrijven zijn daar scherp op."

Onderzoek bij 2 van de 16 omliggende bedrijven wees uit dat de besmetting in Hekendorp zich vooralsnog niet verder heeft verspreid. Alle voorzorgsmaatregelen blijven nog tot minimaal morgen van kracht: er is een landelijk vervoersverbod voor kippen en eieren en een ophokplicht.

Logistieke problemen De sector heeft bij het ministerie gepleit om de eendagskuikens toch te mogen vervoeren, onder gecontroleerde condities. Als dat niet mag, moeten ze worden afgemaakt, zegt Alex Spieker van boerenorganisatie LTO. "Deze uitbraak levert vooral logistieke problemen op. Een voorbeeld: er is een tekort aan trays, van die kartonnen dozen om eieren op te leggen. Die mogen op dit moment niet rondgebracht worden."