Nieuws Actueel

Kleinste café van Utrecht sluit de deuren

Lotte Elbrink | Foto's: Goede Vrijdag 24 december 2015

Goedevrijdag

Goede Vrijdag, het kleinste café van Utrecht, sluit haar deuren. Met pijn in het hart neemt het ondernemerstrio Jannick Besamusca, Emiel Remmelts en Jan Pieter Middelkoop afscheid van het piepkleine brugwachtershuisje aan de Oosterkade. “Onze plannen reiken verder dan deze twintig vierkante meter.” De naam Goede Vrijdag blijft wel bestaan, maar het concept krijgt een andere gedaante.

Meer bewegingsvrijheidHet loopt storm de laatste dag in het kleinste café van Utrecht. “Goede marketingtruc hoor, zeggen dat je gaat stoppen”, roept één van de stamgasten.

“De allerlaatste dag, het voelt erg vreemd. De afgelopen jaren hebben we hier zo hard gewerkt, het is lastig om dat los te laten”, vertelt Besamusca. “We stoppen dan ook niet omdat het geen succes is. In tegendeel, de zaken gaan juist erg goed. Maar we hebben meer bewegingsvrijheid nodig, letterlijk en figuurlijk.”

Kunststudenten Twee jaar geleden startten de drie net afgestuurde kunststudenten met Café Goede Vrijdag. “We hadden geen vastomlijnd plan op het moment dat we tegen het brugwachtershuisje aanliepen”, aldus Besamusca. “Onze visie was: we gaan het avontuur aan en kijken waar het schip strandt. Wel wisten we zeker dat we geen standaard zaak wilden beginnen. Goede Vrijdag moest een ‘beleving’ worden.” En dat is gelukt. Middenin de zaak siert een gigantische discobal het plafond, aan de wand prijkt een grote foto van Frans Bauer en op de kastjes staan attributen als Jezusfiguren, kattenbeeldjes en exotische planten.

Ondernemen in de grotemensenwereld “Als kunststudenten kwamen we in een hele andere dimensie terecht; ondernemen in de grotemensenwereld. Opeens kregen we te maken met vergunningen en veel administratieve rompslomp. Toch voel ik me na dit avontuur niet per se ondernemer, we zijn en blijven vormgevers. En dat is denk ik ook onze kracht. Met Goede Vrijdag laten we zien dat het ook anders kan. Ons café hoeft niet gesponsord te worden door een frisdrankmerk. Wij doen alles zelf.” Zo ook de inrichting van het huisje: “Van de verlichting tot de bar, we hebben alles zelf ontworpen.”

De toekomstConcrete toekomstplannen hebben de mannen nog niet: “We willen de balans tussen vormgeving en horeca terugvinden, nu staan we voornamelijk koffie te schenken.” In ieder geval houden ze de Goede Vrijdag-visie in stand: “We zien wel wat er wat er op ons pad komt. Op de korte termijn gaan we ons focussen op wat evenementen en feestjes. Daarnaast zullen we vaker in ons eigen vormgevingsatelier te vinden zijn. De nieuwe gedaante van Goede Vrijdag laat ik graag nog even in het midden, maar we beloven dat het niet slechter wordt.”

Nieuwe eigenaarEen nieuwe eigenaar van het brugwachtershuisje is nog niet gevonden, wel zijn er al tientallen aanmeldingen binnengekomen. “Het liefst geven we een jonge ondernemer de kans om iets van deze plek te maken, eigenlijk net zoals wij zelf zijn begonnen. Daarnaast is deze buurt echt opgebloeid, er zijn zoveel ondernemers en initiatieven bijgekomen waar we ook veel mee samenwerken. We hopen dat die samenwerking in stand blijft.”

Op 8 januari houdt Café Goede Vrijdag een groot afscheidsfeest.