Nieuws Actueel

Klimaat onze grootste vijand

Lotte Grimberg 16 mei 2014

Klimaatverandering wordt de komende jaren een van de grootste bedreigingen voor de economie en voor de kredietwaardigheid van kwetsbare landen. Dat stelt kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

S&P wijst daarin de gevolgen van klimaatverandering na de vergrijzing aan als de grootste economische bedreiging voor de komende jaren. Het ratingbureau wijst er daarbij op dat tropische stormen en grote overstromingen in de afgelopen decennia steeds frequenter zijn voorgekomen en steeds meer schade veroorzaken. Die schade kan een rem zetten op de economische groei en kan zorgen voor een aanmerkelijke verslechtering van de overheidsfinanciën van het getroffen land.

KwetsbaarVietnam, Bangladesh en Senegal zijn volgens S&P het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Zij zijn erg afhankelijk van hun agrarische productie, die zwaar kan worden geraakt door stormen en overstromingen. Daarbij hebben ze weinig middelen om de kosten hiervan op te vangen. Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk worden naar verwachting het minst geraakt door het veranderende klimaat en de opwarming van de aarde.