Nieuws Actueel

KLM heeft wat uit te leggen

Rik Nizet 21 november 2014

Als KLM verder wil bezuinigen op arbeidsvoorwaarden zal de luchtvaartmaatschappij eerst moeten aantonen dat het personeel meer betaald krijgt dan bij de concurrentie. Dat stelde vakbond CNV Vakmensen vrijdag.

KLM gaat volgende maand met de bonden in overleg over nieuwe cao's. Daarbij zal gezocht worden naar manieren om de kosten verder omlaag te brengen, liet het bedrijf de afgelopen tijd herhaaldelijk weten.

Over één kamOnderhandelaar Dolf Polders van CNV vindt dat KLM eerst duidelijk moet maken waar in de organisatie het probleem precies zit. "Wij gaan niet alle 30.000 medewerkers over één kam scheren", zei hij. Ook wil Polders weten hoe de kosten bij KLM zich verhouden tot die van concurrenten als IAG en Lufthansa.

Duurzame oplossingenCNV zegt begrip te hebben voor de positie waarin KLM verkeert en constructief te willen meedenken aan duurzame oplossingen. "Voorwaarde voor deze opstelling is dat het bedrijf de onderhandelende partijen tijdig voorziet van de benodigde informatie", aldus de vakbond.

WaarschuwingKLM-topman Pieter Elbers waarschuwde vorige maand dat de kosten bij KLM weer aan het oplopen zijn, terwijl de druk op de ticketprijzen is toegenomen. Het tij zal gekeerd moeten worden omdat het bedrijf ruimte nodig heeft voor investeringen, zei hij. Concrete besparingsdoelen zijn nog niet bekendgemaakt.