Nieuws Actueel

KLM houdt greep op eigen kas

Van onze redactie 27 januari 2015

Het besluit is genomen na intensief overleg tussen Air France-KLM en de raad van commissarissen van KLM. Die was evenals de directie en ondernemingsraad fel tegen het idee om geld van KLM over te hevelen naar Parijs, waar het mogelijk zou kunnen worden gebruikt om verliezen bij Air France te dekken.

Financieel directeur Pierre-François Riolacci bezwoer toen het plan 1,5 week geleden aan de Nederlandse pers bekend werd gemaakt dat er geen geld geld direct naar Air France zou vloeien. De maatregelen zou alleen bedoeld zijn om als groep makkelijker en goedkoper te kunnen lenen en investeren.

Vraagtekens Binnen KLM werden daar evenwel vraagtekens bij geplaatst. ,,Wij hebben de afgelopen twee jaar geleerd op onze hoede te zijn'', zei voorzitter Hanjo Redèl van de ondernemingsraad van KLM vorige week tegen het ANP. Ook voor topman Pieter Elbers was het deels loslaten van de financiële soevereiniteit een brug te ver.

De politiek bemoeide zich de afgelopen week nadrukkelijk met de kwestie, gezien het belang van KLM en de luchthaven Schiphol voor de Nederlandse economie. Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over de financiële situatie bij Air France-KLM.