Nieuws Actueel

'KLM moet financieel zelfstandig blijven'

Rik Nizet 20 januari 2015

Voor Nederland is het belangrijk dat de KLM binnen de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM financieel zelfstandig blijft. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het CDA had schriftelijke vragen gesteld na berichten over plannen om een groter deel van het financiële beheer van KLM van Nederland naar Frankrijk over te hevelen. Het kabinet volgt de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappijen op de voet en overlegt daarover geregeld met de topmannen.

Hoewel de positie van de Staat als aandeelhouder in KLM beperkt (5,9 procent) is, benadrukt Mansveld dat het voor ons land belangrijk is dat de luchtvaartmaatschappij binnen het concern Air France-KLM zelfstandig blijft, ook financieel. Dat geeft KLM meer invloed op de ontwikkeling van het netwerk op Schiphol en daardoor kan het bedrijf zelf blijven investeren in onder meer de vloot, aldus de staatssecretaris.

Vorige week werd duidelijk dat de holding in Parijs nog meer zeggenschap over de financiën naar zich toe wil trekken. Air France-KLM, dat last heeft van flinke concurrentie in de luchtvaartbranche, komt naar verwachting volgende maand met plannen om de financiële resultaten structureel te verbeteren.

KLM heeft er in 2004 voor gekozen samen te gaan met Air France. Die fusie heeft voor beide bedrijven goed uitgepakt, schrijft Mansveld. De omzet voor KLM is volgens haar sindsdien ,,substantieel toegenomen en het aantal bestemmingen is eveneens gegroeid''.