Nieuws Actueel

KLM-passagiers stranden door vulkaan

Caroline Spilt 10 juli 2015

Vulkaan klm singapore middelgroo

Passagiers van de KLM zijn donderdagavond gestrand in Singapore en Denpasar op het Indonesische eiland Bali vanwege de vulkaanuitbarsting op Oost-Java. De reizigers die vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen niet verder dan Singapore. Daardoor konden ook de mensen die met hetzelfde toestel vanaf Denpasar zouden vliegen niet weg, liet een woordvoerder van KLM vrijdag weten.

In Singapore belandden zo'n vierhonderd passagiers en op Denpasar trof het 328 reizigers. Zij zijn ondergebracht in hotels. KLM houdt de situatie nauwlettend in de gaten en kon nog niet zeggen wat voor gevolgen de uitbarsting heeft voor de vlucht van vrijdagavond.

HopenOok Malaysia Airlines ondervindt hinder van de gesloten luchthaven op Bali. "De vluchten van vandaag tussen Kuala Lumpur en Denpasar zijn geannuleerd'', zei een zegsman. De Maleisische hoofdstad dient als overstap voor veel passagiers die naar Indonesië reizen. Hoeveel Nederlanders zijn getroffen, kon hij niet zeggen. De gedupeerden worden opgevangen in hotels. "Zoals het er nu naar uitziet, gaat de luchthaven mogelijk zaterdag weer open'', aldus de woordvoerder. "We hopen het.''

ToeristenHet is dankzij de enorme toeristenindustrie op het eiland de op twee na drukste luchthaven van Indonesië. Er komen en gaan gemiddeld meer dan 41.000 reizigers per dag. Duizenden toeristen kunnen het eiland niet zoals gepland per vliegtuig verlaten of naar het eiland vliegen. Een aantal luchthavens in de regio was maar kort gesloten, maar de kleine vliegvelden Blimbingsari en Notohadinegoro in het oosten van Java zijn volgens Indonesische media vooralsnog dicht.

WindrichtingDe Mount Raung spuwt al bijna een week as uit. Het probleem kan afhankelijk van de windrichting de luchthaven van Bali nog lange tijd blokkeren.