Nieuws Actueel

KLM: Vliegtuig van vakantiedagen kopen

Bram de Vrind 19 februari 2015

Samenvoeging van kantoorfuncties bij Air France-KLM levert niet de kostenbesparingen op waarmee de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep de concurrentieslag gaat winnen. Dat zei topman Pieter Elbers van KLM donderdag tegen het ANP."We moeten ons focussen op grote besparingen", zei Elbers. "Door de dagelijkse operatie slimmer en handiger aan te pakken valt veel meer winst te behalen dan door links en rechts te besparen op bijvoorbeeld het aantal juristen op het hoofdkantoor."

KLM heeft volgens Elbers de afgelopen jaren al een belangrijke slag gemaakt. Het bedrijf krijgt met hetzelfde aantal mensen 8 procent meer gedaan dan pakweg drie jaar geleden. "We zijn op het goede pad", zei hij. "Maar er moet nog meer gebeuren. We gaan dus door, en zetten misschien zelfs een stap verder."

De verbeteringen die KLM realiseert, moeten echter wel het eigen bedrijf ten goede komen. "We vragen veel van het personeel", zei Elbers. "De KLM'ers zijn zeker bereid een bijdrage te leveren, maar wel aan iets waar ze zich in herkennen."

Vanuit het bedrijf komen ook veel ideeën. "Zo is voorgesteld dat als iedereen één vakantiedag inlevert, we daarvan een nieuw vliegtuig kunnen kopen", zei Elbers. Het is volgens de topman tekenend voor de 'spirit' bij de luchtvaartmaatschappij.

Plannen van het moederbedrijf om meer kantoorafdelingen van Amstelveen naar Parijs te halen, komen daarbij slecht van pas. "Op veel terreinen werken we prima samen, en dat levert aan beide kanten zeker voordelen op, maar er zijn grenzen aan wat je centraal kunt regelen", zei hij.

Elbers ziet nog wel aanvullende voordelen die gehaald kunnen worden uit de samenwerking, maar denkt daarbij bijvoorbeeld aan het overnemen van elkaars ideeën om efficiënter te werken. Verdere integratie van Air France en KLM op holdingniveau vindt hij niet nodig.

Elbers wees erop dat op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen maar circa achthonderd mensen werken. In totaal heeft de luchtvaartmaatschappij zo'n 33.000 mensen in dienst. "Daar zit dus echt niet het merendeel van de kosten."