Nieuws Actueel

KLM-vliegtuigen blijven aan de grond

Rik Nizet 18 maart 2015

Klm passagiers luchthaven air france middelgroot

KLM ziet zich gedwongen in de eerste twee weken van mei 22 vluchten uit de dienstregeling te halen omdat het er nog altijd niet in is geslaagd nieuwe cao-afspraken te maken. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag laten weten.

Eerder werd al duidelijk dat de drie wekelijkse vluchten naar Edmonton in Canada, waarmee KLM vanaf mei zou beginnen, worden uitgesteld. Daarnaast komen vluchten naar onder meer Rio de Janeiro, Bangkok, Nairobi, Toronto en een aantal Chinese bestemmingen te vervallen.

KlantenOperationeel directeur René de Groot van KLM sprak van een pijnlijk besluit. "Dit is het laatste wat wij onze klanten aan willen doen'', zei hij tegen het ANP. Het bedrijf probeert de overlast voor passagiers tot een minimum te beperken door ze om te boeken naar andere vluchten. "Iedereen komt op zijn bestemming'', beloofde De Groot.

ZomerKLM wil vanaf dit zomerseizoen meer capaciteit leveren zonder extra cabinepersoneel aan te nemen. Dat betekent dat het bestaande personeel bijvoorbeeld vrije tijd moet inleveren. Het doel is om over een periode van vijf jaar 20 procent meer gedaan te krijgen met hetzelfde aantal mensen. Dat is nodig omdat KLM financieel in zwaar weer verkeert, benadrukte De Groot.

Het overleg daarover met de vakbonden, dat sinds december loopt, heeft echter nog geen resultaat opgeleverd. Daarom kunnen niet alle geplande vluchten worden uitgevoerd. Tijdelijk extra krachten inhuren is volgens De Groot geen optie. ,,Die zouden we dan moeten gaan opleiden, om over een paar maanden alweer afscheid van ze te nemen. Dat zou onzorgvuldig zijn'' zei hij.