Nieuws Actueel

Knallen met een deksel van 30 kilo in Haarlo

Van onze redactie 31 december 2014

„Let op! Komt’ ie!” Vanuit een rode Daihatsu waarschuwt een van de jongens de toeschouwers bij het carbidschieten aan de Dennenweg in Haarlo.

800 liter Als iedereen de oorkleppen heeft opgezet of de vingers diep genoeg in de oren heeft gedrukt, wordt het oude autootje gestart. Door de verbinding tussen de bougie, die het kanon met een inhoud van 800 liter ontsteekt, en het kanon volgt er een gigantische explosie, die een houten schijf van zo’n 30 kilo ruim honderd meter een omgeploegde akker op schiet. Tevreden lachend kijkt het clubje carbidschieters uit Haarlo elkaar aan. Hun kanon doet ook dit jaar de naam ‘kanon’ legaal eer aan.

Scherpere regels Iets waar het in eerste instantie niet op leek. Het college van B & W van Berkelland wilde scherpere regels opleggen aan het schieten met carbid. Zo zou de ‘wapenwedloop’, zoals burgemeester Joost van Oostrum het steeds grotere carbidgeweld omschreef, een halt toegeroepen worden door een maximum aan de inhoud van de carbidbussen te koppelen. Iets waar de gemeenteraad een stokje voor stak: een amendement zorgde ervoor dat alleen de leeftijd voor het schieten met carbid op 18 jaar werd gezet en het toevoegen van zuurstof verboden werd. Verder bleef alles zoals het was, tot tevredenheid van de Haarloërs die deze oudjaarsdag traditioneel het geluid van hun kanon, met een inhoud van 800 liter, aan de wijde omgeving laten horen.

Lees meer in de Twentsche Courant Tubantia van vrijdag