Nieuws Actueel

Knippen moet zichtbaar

Pouw Jongbloed | Foto's: Herman Stöver 28 december 2015

Kappers Groot

"Kapperszaken horen in centrum, niet in garage in een woonwijk." In Lunteren sieren acht kapsalons het straatbeeld op. De Gelderlander ging bij hen langs.

De afgelopen twintig jaar is het aantal kapperszaken in Nederland verdubbeld van tien- naar twintigduizend. Toch is dat geen rooskleurige ontwikkeling, benadrukt Gert-Jan Deben namens de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). En dat terwijl de jaaromzet van de Nederlandse kappers al jaren min of meer stabiel (1,4 miljard euro) is.

Het merendeel van de nieuwkomers knipt op ambulante basis bij de mensen thuis of in 'een omgebouwde garage'. "Die forse toename vinden wij zorgwekkend, want zo ontstaat oneerlijke concurrentie voor de salons in de winkelstraat. Zij maken beduidend meer kosten, bijvoorbeeld parkeer- en milieuheffingen."

De situatie in Lunteren - 13.000 inwoners met acht kapperszaken in het dorpshart - beoordeelt Deben als 'best positief'. Vaak wordt de rekensom gemaakt van 1,25 kappers per 1.000 inwoners. Toch heft Deben een waarschuwende vinger. Onderlinge concurrentie is goed: "Maar die strijd om de klant moet wel op een gelijk speelveld worden uitgevochten." Op den duur wordt het lastiger op te boksen tegen oprukkende thuiskappers, vreest belangenbehartiger ANKO. "Het zou de levendigheid in dorpen en steden sterk verminderen. De kapper moet worden gezien als een winkelambacht. Slagers of bakkers werken ook niet vanuit hun garages in een woonwijk."

Trots op eigen salon met meer uitstralingDorpsstraat 84

Trots is ze op haar eigen zaak op de hoek van Dorpsstraat en Wilbrinkstraat. "We zijn dit jaar verhuisd. Van een huurpand, ook aan de Dorpsstraat, naar hier", zegt eigenaresse Joëla Lokhorst (34). "Dit is mijn eigen pand, daar ben ik supertrots op. Een plek met meer uitstraling en drie eigen parkeerplaatsen voor de deur."

Met acht kapsalons op zichtbare locaties kunnen inwoners van Lunteren kiezen uit een ruim aanbod voor een knipbeurt. Alle concurrentie, zelfs direct om de hoek gevestigd, schrikt Joëla niet af.

"Geen van de kappers heeft tien stoelen te vullen. De salons zijn niet te groot. Dat scheelt ook."

Ze noemt nog een voordeel: "We werken zonder afspraak, heel praktisch. Wie vandaag bedenkt dat hij of zij wil worden geknipt, komt lekker langs. Hier ligt mijn toekomst voor de komende dertig jaar, de hypotheek moet ook afgelost. Laat mij en mijn collega's maar knippen."

Al ruim een eeuw een vertrouwd adresDorpsstraat 112

Alie Lagerweij (59) werkt in de aan haar ouderlijk huis gekoppelde mannenkapperszaak op de Dorpsstraat. Eerst werkte ze samen met haar vader, sinds een jaar of vijf alleen. "We hebben het bij het kadaster opgevraagd. Op deze plek is al zeker sinds 1880 een kapperszaak gevestigd", stelt Alie. Vader Piet (84) vult aan. "Mijn opa knipte al. Hij combineerde dat met kleermakerswerk. Ook schonk hij een borrel."

Veertig jaar geleden telde Lunteren drie of vier kapperszaken, nu het dubbele. "En", vult Alie aan, "dan heb je ook nog enkele kapsters die hun vak aan huis uitoefenen. Of op ambulante basis bij de mensen thuis. Andere kappers zie ik niet als concurrenten. Ik moet er niet aan denken dat ik heel Lunteren moet knippen. Ik ga graag nog enkele jaren door. Het zou mooi zijn, als onder de naam Lagerweij op deze plek een kapperszaak wordt voortgezet. Ik heb een dochter, maar in haar schuilt geen kapster. Zij doet haar eigen ding. Zo hoort het ook."

Onderscheid maken met expertise in kleurenOranjestraat 9

Style-Ing is de jongste zaak van de Lunterse kappers. Deze heeft de deuren afgelopen voorjaar geopend. Eigenaresse Inge Stroomberg (29) heeft in het verleden gewerkt als bedrijfsleidster bij een franchiseketen. De laatste jaren staat zij bij diezelfde werkgever voor de klas om ervaren kapsters 'vaktechnisch bij te scholen'.

Stroomberg: "De mogelijkheid deed zich voor om voor mezelf te beginnen. De vorige eigenaar gaf aan dat hij wilde stoppen. Het is een mooie, grote winkel. Ik ben opgegroeid in Lunteren. Het maakt deze plek in het dorp voor mij extra aantrekkelijk."

Stroomberg en haar twee collega's trekken klanten uit Lunteren, maar ook uit de wijde omtrek naar de Oranjestraat. "Ik krijg mensen uit Arnhem en Driebergen in de zaak. Ik heb veel lesgegeven in kleuren. Die expertise komt goed van pas, op die manier kun je jezelf onderscheiden. Ik ben blij met hoe de zaak draait, het gaat hartstikke lekker."

Blijf nadenken over nieuwe conceptenKlomperweg 111

Gerben van Dijk zit met Van Dijk Kappers buiten het winkelhart van Lunteren. Het bedrijf, opgestart door zijn opa, is sinds 1938 gevestigd aan de Klomperweg. "Vanaf de rondweg rijd je zo ongeveer onze parkeerplaats op."

Lang dreef de familie Van Dijk vlak naast de mannenkapsalon een kruidenierszaak. "Zo'n twintig jaar geleden was dat met de opkomst van grote supermarkten niet meer rendabel. In die tijd ging ik bij mijn ouders aan de slag. Het nieuwe pand werd verbouwd tot mannen- en vrouwenkapsalon. De zaak draait goed. Om in de running te blijven, moet je met de vele kapsalons in het dorp scherp blijven en nadenken over vernieuwing."

Van Dijk (41) heeft zijn gedachten laten gaan over samenwerking met een schoonheidsspecialiste. "Zo zou je elkaar kunnen versterken. Iets anders is de trend van de barbershop, puur gericht op mannen. Een beetje terug in de tijd, zoals opa vroeger."