Nieuws Actueel

KNMI: Code Oranje!

Rik Nizet 5 juni 2015

Code oranje knmi 335

Het KNMI heeft vrijdag code oranje gegeven voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Dat heeft een woordvoerster gemeld. Dit zijn de provincies die het eerst te maken krijgen met onweersbuien die later in de middag via het zuidwesten het land binnentrekken.

Het KNMI waarschuwt voor zware onweersbuien, met kans op (zeer) zware windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Op sommige plekken kunnen de rukwinden tot 120 kilometer per uur halen. Verder kan er hagel vallen en veel regen. Elders in het land kan het erg slecht weer worden, met stevige (onweers)buien. De buien trekken in de loop van de avond en nacht naar het noordoosten, aldus het KNMI.

Vorig jaar rond deze tijd gaf het KNMI een weeralarm (code rood) in Limburg in verband met zwaar onweer dat over het festivalterrein van Pinkpop trok.

Rijkswaterstaat: Pas rijstijl aanMet de zware onweersbuien op komst roept Rijkswaterstaat weggebruikers op de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. ,,Bijvoorbeeld door alert te zijn en meer afstand te houden.'' Ook krijgen weggebruikers het advies om de informatie over het weer en het verkeer in de gaten te houden en goed voorbereid de weg op te gaan.

Het KNMI heeft vrijdag code oranje gegeven voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Dit zijn de provincies die het eerst te maken krijgen met onweersbuien die later in de middag via het zuidwesten het land binnentrekken. De buien trekken in de loop van de avond en nacht naar het noordoosten, aldus het KNMI.