Nieuws Actueel

KNMI: Opnieuw gevaarlijk weer

Rik Nizet 11 juli 2014

Het KNMI stelt vrijdagmiddag opnieuw code geel in voor gevaarlijk weer. De waarschuwing geldt vanaf 14.00 uur voor Midden-Nederland, aldus een woordvoerder. In eerste instantie gaat het om Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel. Later op de dag kan code geel van kracht worden in andere provincies.

Het KNMI gaf donderdag ook al code geel af voor Gelderland, Brabant en Limburg. "In nacht van donderdag op vrijdag is de code voor gevaarlijk weer ook ingesteld in Noord-Holland'', zei de woordvoerder. Amsterdam werd nogal overvallen door het plotselinge noodweer.

AmsterdamMaar het KNMI is niet door de hevige regenval in Amsterdam verrast. Het weerinstituut stelde geen code oranje voor extreem weer in. Want "die code is gekoppeld aan de omvang van een gebied, minimaal 50 bij 50 kilometer, en de hevigheid van de neerslag. Toen in de hoofdstad misschien wel 50 millimeter regen viel of meer, was er op Schiphol bijvoorbeeld vrijwel geen neerslag, hooguit 3 millimeter.''

DodeIn Amsterdam viel een dode door het noodweer en het tramverkeer was er enige uren ontregeld. Bij de meldkamer van de brandweer kwamen honderden meldingen binnen van storm- en wateroverlast.

Vrijdagochtend was de code overal weer -tijdelijk- ingetrokken.

Het weer en buienradarAmsterdam

Weeronline.nl - Meer weer in Amsterdam