Nieuws Actueel

Knot maakt zich zorgen

Lotte Grimberg 5 februari 2015

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over de risico’s die gepaard gaan met het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Meteen na het besluit van de ECB om 1140 miljard euro in de Europese economie te pompen, werd al duidelijk dat Knot en zijn Duitse collega ertegen hadden gestemd.

ZeepbellenDe zorgen die Knot heeft gaan onder meer over het ontstaan van zeepbellen in de economie. Ook kan de maatregel de druk verminderen op landen om hun economieën structureel te hervormen.

DeflatieIn een hoorzitting in de Tweede Kamer zei Knot donderdag dat het programma bedoeld is om deflatie te voorkomen en de inflatie met een half procent te doen stijgen. Om daar 1140 miljard euro voor te besteden is een "redelijk dure'' methode, zei Knot, nog afgezien van zijn twijfels over nut en noodzaak van het besluit.

SchuldenKnot is minder bezorgd dan anderen binnen de ECB over het gevaar van deflatie, waarbij de prijzen dalen, de schulden zwaarder gaan wegen en het gevaar bestaat dat particulieren en bedrijven hun aankopen of investeringen uitstellen. Volgens Knot is de huidige deflatie grotendeels het gevolg van een de fors gedaalde olieprijzen.

HypotheekrentesKnot verwacht dat de lage rente nog verder zal dalen doordat de ECB nu obligaties bij banken gaat opkopen. Die banken kunnen zich dan goedkoper financieren, wat "uiteindelijk'' doorgegeven zal leiden tot lagere hypotheekrentes. Knot sprak daarmee de financiële topman Bert Bruggink van de Rabobank tegen, die deze week nog voorspelde dat de hypotheekrente zal oplopen door hogere kapitaaleisen aan banken.