Nieuws Actueel

KNVB en spelers doen nog geen aangifte van racisme

Van onze redactie 17 november 2014

De middenvelder maakte een selfie met medespelers voorafgaand aan de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland. Alle spelers op de foto hebben een donkere huidskleur en dat was voor onverlaten reden genoeg om ze uit te maken voor 'apen', 'slaven' en 'zwarte pieten'.

"De KNVB vindt het echt onsmakelijk", aldus een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "Zeker ook omdat voetbal van iedereen is en het Nederlands elftal heel veel Nederlanders met elkaar verbindt."

Reactie Opstelten De spelers en de KNVB bespreken mogelijk om aangifte te gaan doen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verwacht dat het Openbaar Ministerie (OM) actie gaat ondernemen tegen de racistische uitlatingen. Opstelten zei de reacties op de foto nog niet te hebben gelezen, maar vindt hij wat hij over de zaak heeft gehoord "walgelijk". Hij neemt de kwestie dan ook heel serieus.

Het OM heeft inmiddels laten weten een onderzoek gestart te zijn tegen de uitlatingen. Hoe lang het onderzoek gaat duren is nog niet bekend.