Nieuws Actueel

'Koenders moet uitleg eisen over Geerdink'

Van onze redactie 2 februari 2015

,,De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen'', zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het ,,heel slecht gesteld is'' met de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in Turkije.

Eerlijk proces Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt. Geerdink wordt vervolgd voor ,,het maken van propaganda voor een terroristische organisatie''. Volgens Van Bommel maakt de Turkse wetgeving je al schuldig als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PVV ontmoet. Turkije glijdt op deze manier af naar een autoritaire staat, aldus Van Bommel.

Verslechterde persvrijheid D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt in een reactie dat als Geerdink vervolgd wordt voor propaganda voor een terreurorganisatie, dat ,,opnieuw een verontrustende illustratie is van de verslechterende persvrijheid in Turkije''.

Koenders' ministerie laat weten dat de Nederlandse ambassade in Ankara in contact staat met Geerdink en de zaak volgt.