Nieuws Actueel

Koepel Winkelhart Enschede kiest voor nieuwe, gezamenlijke aanpak van winkeldiefstal

Van onze redactie 18 september 2015

Politie

„U promoot dat we zelf op de dief afstappen, maar die is tegenwoordig heel vaak gewapend. Ons personeel is niet getraind en dat is link als je te doen hebt met beroepscriminelen”, riep een verontruste centrumwinkelier deze week op de ondernemersavond van Winkelhart.

Nieuwe aanpak„Maar het maakt toch meer indruk als je met vier, vijf man tegenover een winkeldief staat”, merkte voorzitter Roel Blaauw van Winkelhart op. „We zijn hier al jaren mee bezig. Het is een hele tijd succesvol geweest, maar de laatste tijd wordt te weinig actie ondernomen tegen winkeldieven.” Vandaar dat Winkelhart de komende tijd alles in het werk stelt om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor de nieuwe aanpak. Vanzelfsprekend blijft ook de politie er bij betrokken.

Hulp„Maar het is belangrijk dat een winkelier die een dief in de zaak heeft, direct hulp krijgt. Dat kan door collega’s in de straat te alarmeren via de app. Als de politie op dat moment aan de andere kant van de stad is, duurt het soms gewoon te lang voordat politie aanwezig is”, aldus Blaauw. Hij rept over noaberhulp onder de centrumwinkeliers. De politie staat volgens hem achter de nieuwe aanpak

Ondernemers die meedoen, betalen 25 euro per jaar voor de nieuwe aanpak. Ook winkeliers die niet bij Winkelhart zijn aangesloten, mogen meedoen. Voor elke winkeldief die in de kraag wordt gevat, ontvangt de betreffende winkelier via de Stichting Afrekenen met Winkeldieven’ 181 euro, te betalen door de dief zelf.