Nieuws Actueel

Koersduikeling in Japan

Rik Nizet 29 september 2015

Beurs japan 335

De effectenbeurs in Tokio is dinsdag met een flink verlies geëindigd. De grondstofbedrijven stonden net als in New York en Europa stevig onder druk door de zorgen over de economische situatie in China en de zwakke grondstofprijzen. De Nikkei sloot uiteindelijk 4,1 procent lager op 16.930,84 punten en leverde daarmee de jaarwinst weer in.

De Japanse staalbedrijven werden van de hand gedaan. Kobe Steel ging meer dan 11 procent onderuit na een verlaging van de winstverwachting. Ook werd de handel in het aandeel Daiichi Chuo KK stilgelegd, nadat zakenkrant Nikkei meldde dat het scheepvaartbedrijf surseance van betaling gaat aanvragen.

Elders in het Verre Oosten stonden de aandelenmarkten ook fors in het rood. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, ging de Hang Seng-index ruim 3 procent onderuit en werd het laagste niveau sinds juli 2013 bereikt. Grondstofbedrijf Glencore, dat ook een notering heeft in Hongkong, kelderde meer dan 27 procent.

In China zakte de Shanghai Composite tussentijds 2 procent en de All Ordinaries in Sydney raakte 3,7 procent kwijt. In Zuid-Korea was de beurs nog gesloten. In India toonde de beurs wat herstel, nadat de Indiase centrale bank de rente met vijftig basispunten verlaagde tot 6,75 procent.