Nieuws Actueel

Koerssprongen voor ASMI en Just Eat op Amsterdamse beurs

Chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway schoten woensdag omhoog op de Amsterdamse beurs. ASMI kwam met voorlopige cijfers en verklaarde in het vierde kwartaal meer omzet te hebben geboekt dan verwacht. Het bedrijf zag de situatie in de leveringsketen verbeteren en kon daardoor meer opdrachten die al eerder waren binnengehaald uitvoeren en afleveren. ASMI klom 10 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger in de AEX-index.

ANP 18 januari 2023

ANP180123137 1

Bij de middelgrote bedrijven was Just Eat Takeaway de grote winnaar met een plus van ruim 9 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verwerkte afgelopen kwartaal minder bestellingen doordat restaurants weer open zijn na de coronapandemie. Het bedrijf richt zich nu echter nadrukkelijker op de winstgevendheid en beleggers waren zeer te spreken over de stappen die het op dat vlak heeft gezet.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 752,01 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 1013,45 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent. De Londense FTSE-index klom 0,1 procent, na een verdere afkoeling van de Britse inflatie in december.

BASF

De chipbedrijven ASML en Besi wonnen tot 2,7 procent in het kielzog van branchegenoot ASMI. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de grootste daler in de AEX, met een min van 2 procent. In de MidKap sloot vastgoedbedrijf WDP de rij met een verlies van dik 2 procent.

BASF verloor 0,1 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern denkt afgelopen jaar een miljardenverlies te hebben geleden. Dat wordt grotendeels veroorzaakt door afschrijvingen op de bezittingen van energiedochter Wintershall DEA, die door de westerse sancties tegen Rusland flink minder waard werden.

Ryanair

In Dublin klom Ryanair 0,5 procent. Volgens topman Michael O'Leary is de vraag naar vliegtickets bij de Ierse luchtvaartmaatschappij zeer sterk, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten ondermijnt. Ook verklaarde O'Leary geen tekenen te zien van een economische recessie.

In Zürich won Richemont 1,4 procent. De omzet van het Zwitserse luxemerk, bekend van zijn Cartier-horloges en -juwelen, leed afgelopen kwartaal onder de strenge coronabeperkingen in China. Ook het Britse modemerk Burberry (plus 2,9 procent) kampte met dalende verkopen in China. De twee luxebedrijven zijn echter optimistisch over de verkopen dit jaar, omdat China het strenge coronabeleid heeft losgelaten.

De euro was 1,0854 dollar waard, tegen 1,0787 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent in prijs tot 81,67 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 87,23 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws