Nieuws Actueel

Kofferbakverkoop wél op zondag in Harderwijk

HARDERWIJK - Dat de kofferbakverkoop in de Houtwalgarage op zondag mag worden gehouden, is de stichting Centrummanagement Harderwijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Van onze redactie 9 november 2015

Harderwijk dolfinaruim luchtfoto

"Dit valt gewoon niet uit te leggen aan de winkeliers", vindt centrummanager Renate Slokker. "Dus je winkel openen op zondag mag niet, maar spullen verkopen vanuit de kofferbak van je auto is wél toegestaan? Dat slaat toch helemaal nergens op?"

Vorige edities van de kofferbakverkoop werden op zaterdag gehouden. Maar omdat de Houtwalgarage die dag ook veel wordt gebruikt door reguliere parkeerders, was dat niet ideaal. Op zondag is het een stuk rustiger en is de locatie beter geschikt voor een evenement als de kofferbakverkoop. Dat is de reden dat de gemeente de wijkvereniging Stadsdennen toestemming heeft gegeven om het evenement op zondag 31 januari 2016 te houden.

Dat de verkoop in strijd zou zijn met de Harderwijker regels voor winkelopenstelling op zondag, wordt bestreden door het college van b en w. "Het gaat om een moderne variant van de kleedjes- of rommelmarkt", verklaart wethouder Christianne van der Wal. "Het is particuliere verkoop en geen professionele of commerciële handel en is dus geen concurrentie voor de reguliere detailhandel."

Een voorstel om over te gaan tot invoering van de koopzondag strandde vorig jaar mei in de gemeenteraad. De politieke verhoudingen waren na de verkiezingen in maart gekanteld in het voordeel van de tegenstanders van winkelopenstelling op zondag. Daardoor werd het voorstel uiteindelijk met één stem verschil verworpen. "Maar blijkbaar kunnen winkeliers het verbod op winkelopenstelling op zondag omzeilen door hun producten te verkopen vanuit de kofferbak van hun auto", zegt Slokker.

Omweg

Overigens krijgt Harderwijk via een omweg mogelijk toch een koopzondag, al gaat het in eerste instantie om iets eenmaligs. Het Centrummanagement heeft de gemeente gevraagd een evenementenvergunning af te geven voor zondag 27 december, zodat de winkels in de binnenstad die dag hun deuren mogen openen. Indien de gemeente hiermee akkoord gaat, wil centrummanager Slokker via deze weg vaker koopzondagen afdwingen in Harderwijk.