Nieuws Actueel

Koffie ondermijnt je succes

Caroline Spilt 28 april 2015

Koffie drinken gezondheid 335

Koffie is de geheime moordenaar van je succes. Dat stelt Travis Bradberry, schrijver van het boek ‘Emotional Intelligence 2.0’. Koffie verstoort je emoties waardoor het moeilijker is het hoofd koel te houden op het werk. En koffie heeft nog een flink aantal andere nadelen. Mensen die hun prestaties willen verbeteren raadt hij aan minder te koffieleuten. Al is dat niet makkelijk, want het is verslavend.

Volgens Bradberry ligt er een directe link tussen je prestaties en je vermogen emoties onder controle te houden. Uit onderzoek van TalentSmart onder meer dan een miljoen mensen bleek dat 90 procent van de beste presterende mensen een hoge emotionele intelligentie heeft. Dit zijn mensen die zelfs in gespannen situaties hun emoties de baas blijven.AlertDe meeste koffieleuten drinken koffie omdat het hen meer alert maakt en hun stemming verbetert. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek dat die claim ondersteunt. Volgens nieuw onderzoek van de Johns Hopkins Medical School ligt dit echter anders. Koffie vermindert je cognitieve prestaties en heeft een negatieve invloed op je stemming. De enige manier om dit weer normaal te krijgen, is nog meer koffie drinken. Als je dat doet, voelt het alsof de cafeïne je naar nieuwe hoogten tilt. Maar in werkelijkheid brengt de koffie je prestaties alleen voor korte tijd terug naar het normale niveau.AdrenalineDoor koffie komt er meer adrenaline in je lichaam vrij. Adrenaline zorgt voor een ‘vecht-of-vlucht-reactie’. Dit is een overlevingsmechanisme waarin we een rationele afweging opzij zetten ten gunste van een snellere reactie. Adrenaline is geweldig als je in de wildernis achterna gezeten wordt door een beer. Maar voor het beantwoorden van een zakelijke e-mail is het een stuk minder geschikt.

Prikkelbaar Als cafeïne je lichaam en geest in een opgewonden staat brengen, gaan je emoties je gedrag bepalen. De meest geziene effecten van adrenaline door cafeïnegebruik zijn prikkelbaarheid en angsten, maar in principe worden al je emoties door cafeïne versterkt.BloeddrukCafeïne is niet alleen slecht voor je gedrag. Je bloeddruk gaat omhoog en je hart gaat sneller kloppen. En je ademhaling wordt sneller en minder diep, wat het voor je hersenen moelijker maakt om kalm en rationeel te blijven denken.SlaapTijdens je slaap laadt je brein zich op. Het gaat door je herinneringen van de dag heen en bewaart deze of gooit ze weg, zodat je weer alert en helder van geest wakker wordt. Als je niet genoeg slaap krijgt, of niet de juiste soort, verminderen je zelfbeheersing, focus, geheugen en de snelheid waarmee je informatie verwerkt. Je brein is zeer grillig als het om slapen gaat. Om met een uitgerust gevoel wakker te worden, moeten de hersenen een reeks cycli doorlopen. Cafeïne ondermijnt dat proces. Lees verder op BC.nl